Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
8. júna 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom podpísal s Ukrajinou 2-miliardovú dohodu o tranzite plynu

Ukrajina, ktorá je hlavnou tranzitnou krajinou pre ruský plyn do Európy, požadovala od Moskvy zníženie cien za nákup plynu. Doterajšie spory medzi Kyjevom a Moskvou viedli v krajných prípadoch k čiastočným alebo úplným obmedzeniam dodávok plynu do Európy, ktorá preto hľadá spôsoby, ako znížiť svoju závislosť od komodity z Ruska.

Krajiny však vo štvrtok podpísali vzájomnú dohodu. „Nie je pochýb o tom, táto dohoda je veľmi dôležitá, aby sme zabezpečili čerpanie plynu do podzemných zásobníkov na Ukrajine v potrebných objemoch. Chceme uspokojiť dopyt v čase špičky v roku 2012/2013,“ uviedol generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.

„Pre našich európskych partnerov i  pre našich spotrebiteľov sú plné ukrajinské zásobníky zárukou spoľahlivej dodávky plynu pre budúcu zimu,“ dodal. Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy vzrástol v roku 2011 na 104 miliárd m3 z 95,4 miliardy m3 v roku 2010. Minulú zimu nedokázal Gazprom pre chladné počasie v Rusku uspokojil rastúci dopyt po zemnom plyne zo strany Európskej únie. Spoločnosť plánuje zdvojnásobiť kapacitu v Európe do roku 2015, aby zaistila bezpečnosť dodávok.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.