Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gazprom-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Mitya Aleshkovsky (licencia Creative Commons)
23. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom očakáva v roku 2011 vyšší dopyt z krajín EÚ

Ruský plynárenský koncern Gazprom očakáva, že tento rok vyvezie do Európskej únie okolo 155 miliárd m3 zemného plynu. Pôvodné odhady spoločnosti hovorili o 151,5 miliardách m3. Európska únia je pre Gazprom najdôležitejším trhom. Ruská spoločnosť predpokladá, že dopyt bude rásť, keďže mnohé z krajín sa po zemetrasení v Japonsku a poškodení jadrovej elektrárne Fukušima začínajú od jadrovej energetiky odkláňať.

Pred jadrovou krízou v Japonsku pritom firma musela riešiť problémy s klesajúcimi spotovými cenami komodity a rastúcim vývozom skvapalneného plynu (LNG) na jej kľúčový európsky trh. Prírodná katastrofa všetko zmenila a minulý týždeň Gazprom uviedol, že dodávky plynu na trh EÚ vzrástli v máji medziročne o 28 %, pričom ich objem je na úrovni bežnej v zimných mesiacoch.

Okrem ústupu časti Európy z jadrovej energie Gazpromu pomohla aj požiadavka Japonska na zvýšené dodávky plynu, ktoré mnohé energetické spoločnosti riešili presunom dodávok LNG na japonský trh. Výpadok LNG v Európe potom Gazprom mohol kompenzovať zvýšeným vývozom plynu cez plynovody.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.