Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Údržba Blue Stream - Gazprom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Údržba plynovodu Blue Stream. Foto: Gazprom
8. decembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom obnovuje dodávky zemného plynu na Ukrajinu

Moskva a Kyjev sa koncom októbra dohodli na podmienkach obnovenia dodávok na Ukrajinu do marca 2015. Podľa spomínanej dohody, ktorá sa dosiahla za asistencie Európskej komisie, si Ukrajina musí dodávky plynu predplácať – plyn by mal začať prúdiť do 48 hodín od prevodu peňazí.

Podľa najnovších informácií od ukrajinského prepravcu Ukrtransgaz začal Gazprom posielať zemný plyn na Ukrajinu už dnes. „Ukrajina začala dostávať ruský plyn. Objem importu sa pohybuje okolo 43,5 miliónov kubických metrov denne,“ uviedol hovorca spoločnosti. V pondelok pritom Ukrtransgaz informoval, že dodávky by sa mali obnoviť až vo štvrtok.

V dôsledku nedostatku financií pokrýval od júna Kyjev domáci dopyt z iných, než ruských zdrojov. Kvôli čoraz chladnejšiemu počasiu sa tamojšia vláda rozhodla, že pošle Gazpromu 378 miliónov dolárov, ktorými si predplatila dodávky za december v objeme 1 mld. metrov kubických zemného plynu.

Ukrajina v súčasnosti spotrebuje viac než 200 mil. metrov kubických plynu denne. Z toho zhruba 55 miliónov pokrýva domácou ťažbou, 120 miliónov čerpaním zo zásobníkov a zvyšok spätnými dodávkami zo susedných krajín EÚ. Podľa ministra pre energetiku Volodymyra Demčyšyna by Kyjev v prvom štvrťroku nasledujúceho roka mohol od Ruska kúpiť ďalších 1,5 mld. metrov kubických plynu.

Gazprom chystá zmenu prístupu voči EÚ

Ruský plynárenský koncern Gazprom sa po zrušení projektu plynovodu South Stream rozhodol, že radikálne zmení svoju stratégie pre európsky trh.  V televíznom rozhovore to povedal šéf podniku Alexej Miller. „Je to začiatok konca nášho modelu, v ktorom sme sa orientovali na dodávky konečným spotrebiteľom na európskom trhu,” doplnil.

Hlava Gazpromu zároveň dodal, že novou kľúčovou krajinou pre tranzit plynu do Európy sa stane Turecko, zatiaľ čo Ukrajina sa z hľadiska tranzitu stane bezvýznamnou. Turecko by údajne ako strategický partner Ruska mohlo do Európy posielať 50 mld. kubických metrov ruského plynu ročne.

Gazprom sa tak už nebude starať o výstavbu infraštruktúry pre rozvod ruského plynu po Európskej únii. Potrubie, ktoré je nevyhnutné pre dodávky zemného plynu konečným spotrebiteľom, si podľa Millera budú musieť zabezpečiť európske plynárenské podniky vo vlastnej réžii.

Miller tiež v rozhovore zdôraznil, že rozhodnutie zastaviť projekt South Stream je konečné. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker pritom minulý týždeň uviedol, že projekt plynovodného potrubia, ktorý by privádzal ruský plyn cez Čierne more do strednej Európy, by sa napriek avizovanému postoju Moskvy mohol predsa len uskutočniť.

Ukončenie projektu oznámil ruský prezident Vladimir Putin spolu s Millerom v priebehu návštevy v Turecku. Putin prehlásil, že Moskva nie je schopná realizovať výstavbu plynovodu bez súhlasu Bulharska. Sofia na začiatku júna pozastavila na žiadosť EK prípravné prác na plynovode v reakcii na marcové pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku.

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok (5.12.) obvinil Brusel zo sabotovania projektu. Maďarsko, podobne ako Rakúsko, Srbsko či Bulharsko, vnímalo South Stream ako spôsob, zabezpečenia dodávok plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu. Putin nedávno rokoval o energetickej spolupráci s vedúcimi predstaviteľmi Maďarska a Srbska.

Šéf Gazpromu už pred týždňom oznámil, že Rusko sa dohodlo s Tureckom na výstavbe podmorského plynovodu s kapacitou 63 mld. kubických metrov ročne, teda rovnakú, pre akú sa projektoval plynovod South Stream.

Elektrina z Ruska?

Vládny kabinet na Ukrajine povolil import elektriny z Ruska. Štátna energetická spoločnosť Ukrinterenergo tak reaguje na výpadky v dodávkach spôsobené nedostatkom uhlia. Väčšina uhoľných baní na východe krajiny je pod kontrolou separatistov. Súčasné zásoby nie sú dostatočné. Podľa odhadov potrebuje Ukrajina importovať každý mesiac až do apríla 2015  zhruba 1 až 2 milióny ton uhlia zo zahraničia.

Ukrajina je druhým najväčším producentom uhlia v Európe. Vlani dosiahla ročná produkcia 60 miliónov ton. Konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou narušil dodávky uhlia do tepelných elektrární, ktoré zabezpečujú zhruba 40  % elektriny v krajine. Vojenský stav v Doneckom a Luhanskom regióne zastavil činnosť 66 uhoľných baní, podľa Európskej asociácie uhlia a lignitu (Euracoal) je ich v súčasnosti v prevádzke iba 60.

Ukrajinské kapacity pre výrobu elektriny podľa ministerstva dosahujú 55.000 MW, viac než polovica z nich je v súčasnosti nevyužitá. Minulý týždeň bol navyše vyradený z prevádzky tretí blok Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode krajiny, ktorý má inštalovaný výkonom 1.000 MW. Tento výpadok ešte viac prehĺbil problémy s dodávkami elektriny. 

V rámci krízových opatrení sa vláda v Kyjeve snaží znížiť energetickú spotrebu. Obyvateľov vyzýva, aby šetrili energiami. Kabinet súčasne pripravuje aj systémové opatrenia, ktoré majú vrátiť ceny energií na trhovú úroveň a skončiť tak desaťročia trvajúcu kultúru energetického plytvania.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.