Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gazprom-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Mitya Aleshkovsky (licencia Creative Commons)
15. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom ku koncu roka znížil cenu plynu pre dlhodobých odberateľov

Gazprom sa koncom minulého roka dohodol so svojimi dlhodobými odberateľmi na úprave cien zemného plynu. Vyplýva to zo štvrťročnej správy ruského monopolu. Bližšie podrobnosti sa v správe neuvádzajú, rokovania s ďalšími dlhodobými odberateľmi vraj stále prebiehajú. 

Zvýšenie dodávok skvapalneného plynu do Európy v ostatných dvoch rokoch a nedávna recesia, ktoré viedla k útlmu výroby a tým aj dopytu po energiách, pomohli stlačiť spotové ceny plynu na svetových trhoch. Tie sa tak dostali hlboko pod ceny, za ktoré Gazprom dodáva komoditu svojim klientom v rámci dlhodobých kontraktov. Plyn z Ruska sa preto stáva menej atraktívny a z pohľadu zákazníkov nevýhodný.

Výpočet ceny by už mal zohľadňovať aj „spotové prvky“

Gazprom v správe nešpecifikoval o koľko znížil ceny plynu. Dodal len, že po dohode s niektorými odberateľmi zahrnie do dlhodobých kontraktov pri výpočte ceny aj „spotové prvky“. Tým sa zároveň sprísnia i podmienky pre odber zmluvne dohodnutého objemu plynu.

Ruský štátny energetický monopol znížil cenu plynu pre taliansku spoločnosť Eni, rakúske firmy GWH Gashandel a EconGas, švajčiarsku EGL, ako aj pre Sinergie Italiane a ERG.Okrem toho zahrnul „spotový element“ do ceny dodávok pre francúzsku firmu GDF Suez.

V nedávno zverejnenej kvartálnej správe Gazprom uviedol, že pokračuje v rokovaniach s ďalšími európskymi odberateľmi o možnom znížení ceny plynu, vrátane slovenského SPP a českej spoločnosti RWE Transgas.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.