Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
17. februára 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Gazprom: Európska revolúcia v ťažbe plynu z bridlíc je len ilúzia

Američania sa práve vďaka plynu z bridlíc stali sebestačnými v produkcii plynu a Európa verí, že podobný úspech sa podarí aj jej. Gazprom, ktorý kontroluje štvrtinu európskeho trhu so zemným plynom, však takémuto vývoju v Európe neverí.

Odhaduje sa, že najväčšie rezervy bridlicového plynu má Poľsko. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) chce v marci začať vo Varšave rokovania o nových pravidlách v oblasti ťažby, ktoré by riešili súčasné obavy z ohrozenia životného prostredia a umožnili tak urýchlenie rozvoja týchto ložísk.

Podľa Alexandra Medvedeva by si však Európania veľké nádeje robiť nemali. „Aj Exxon Mobil oznámil, že výsledky prieskumov v Poľsku boli veľkým sklamaním,“ povedal Medvedev. Exxon Mobil, najväčší ropný koncern na svete, minulý mesiac informoval, že jeho prvé dva prieskumné vrty v Poľsku nevyprodukovali dostatok plynu na to, aby sa dalo počítať s komerčnou ťažbou.

Vyššie náklady na ťažbu, riziká pre životné prostredie a nižšia kvalita rezerv než v USA robia z Európy menej priaznivé prostredie na ťažbu plynu z bridlíc, dodal Medvedev, podľa ktorého „je veľkou ilúziou očakávať, že Európa sa dočká rozmachu ťažby bridlicového plynu“.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.