Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vladimir Putin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / World Economic Forum (licencia Creative Commons)
21. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom dokáže splniť Putinov plán ako pomôcť Japonsku

Gazprom je schopný zrealizovať plán pomoci Japonsku, ktorý v nedeľu (20.3.) predstavil premiér Vladimír Putin. Spočíva v tom, že ruský energetický gigant zvýši vývoz plynu do Európy a tankery so skvapalneným zemným plynom, ktoré majú smerovať k európskym odberateľom, namiesto toho nasmeruje do Japonska. Moskva tiež ponúka Japoncom podiely v sibírskych náleziskách.

„Gazprom má dostatočné zdroje na to, aby v Európe realizoval Putinov plán výmennej operácie,“ povedal hovorca Gazpromu. „Gazprom zvýši dodávky plynu cez plynovody do Európy, aby sa mohla časť tankerov so skvapalneným zemným plynom otočiť a miesto do Európy zamieriť do Japonska,“ dodal.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov povedal, že Rusko návrh čo najskôr prejedná s EÚ. „Toto je prípad, kedy je nutné koordinovaného úsilia v rámci globálnej hospodárskej komunity,“ dodal Peskov. Zhruba štvrtina objemu zemného plynu, ktorý sa v Európe spotrebúva, pochádza práve z Ruska.

Pokiaľ Japonsko potvrdí, že potrebuje ďalší plyn, zástupcovia Gazpromu sú podľa hovorcu pripravení kontaktovať partnerov v Európe a dohodnúť s nimi ďalší postup.

Putin, ktorý má na činnosť Gazpromu zásadný vplyv, svoj plán predstavil v nedeľu (20.3.), keď bol na návšteve mesta Južno-Sachalinsk. To je asi 1.000 kilometrov severne od japonskej prefektúry Fukušima, kde stojí rovnomenná jadrová elektráreň. Gazprom je podľa Putina schopný zvýšiť dodávky zemného plynu do Európy asi o 60 miliónov metrov kubických denne.

Japonsko sa od 11. marca potýka s následkami ničivého zemetrasenia a prílivovej vlny tsunami. Prírodná katastrofa si vyžiadala tisíce mŕtvych a podľa odhadu Svetovej banky pravdepodobne spôsobí hospodárske a ďalšie škody v rádovo stovkách miliardách dolárov. Po zemetrasení je poškodená tiež jadrová elektráreň Fukušima.

Putin zároveň japonským spoločnostiam ponúkol podiely v dvoch náleziskách zemného plynu na Sibíri, ktoré majú celkové rezervy okolo 3,2 bilióna metrov kubických. To je dokonca viac, než koľko zemného plynu sa vo svete každoročne spotrebuje.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.