Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gazprom-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Mitya Aleshkovsky (licencia Creative Commons)
7. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom: Dohoda o plyne s Bieloruskom sa meniť nebude

Zmluvu ruského Gazpromu s Bieloruskom v tomto roku zmeny nečakajú, píše Ria Novosti. „Bieloruská strana platí za zemný plyn v súlade so stanovenými podmienkami pre rok 2010. Revízia kontraktu preto nie je na mieste, “ vyslovil sa riaditeľ plynárenského giganta Alexej Miller.

Plynová kríza medzi krajinami vraj v tomto roku nehrozí. Potvrdil to minulý mesiac ruský veľvyslanec v Minsku Alexander Kurikov. Zároveň však dodal, že Bielorusko by pre rok 2011 chcelo vyjednať výhodnejšiu zmluvu a platiť za zemný plyn menej. Platnosť súčasnej zmluvy by mala vypršať k začiatku budúceho roka.

Gazprom však o lacnejšom plyne do Bieloruska neuvažuje. Firma naopak ráta so zvýšením sadzby pre rok 2011. Začiatkom septembra to potvrdil zástupca riaditeľa ruského koncernu Alexander Surikov. Cena sa plyn sa má zvýšiť zo súčasných 185 amerických dolárov na 220 za 1000 kubických metrov.

Obe krajiny sa v lete dostali do konfliktu v súvislosti s cenami zemného plynu. Rusko najskôr obmedzilo dodávky plynu do Bielorusko. Ich obnovenie Moskva podmienila vyrovnaním podlžností. Minsk naopak varoval, že zastaví transport zemného plynu cez svoje územie do Európy. V roku 2009 sa cez Bielorusko prepravilo do Európy 44,6 mld. kubických metrov zemného plynu.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.