Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
12. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Gazprom čakajú miliardové výdavky

Ruský plynárenský monopol Gazprom čakajú zrejme v najbližších rokoch miliardové výdavky. Spôsobia ich najmä zámery ruskej vlády zvyšovať daňové zaťaženie ťažby plynu. Firma tiež viac zaplatí možno i na daniach z vlastníctva energetickej infraštruktúry.

Gazprom varuje, že plánované zvýšenie dane z ťažby zemného plynu bude firmu stáť v najbližších 3 rokoch 200 mld. rubľov (4,81 mld. eur). Súčasne, ak ruská vláda zavedie i daň na nehnuteľnosti spoločnosti a jej plynovody, ruský monopol bude musieť siahnuť do svojho rozpočtu hlbšie o ďalších 29 mld. rubľov v roku 2012, upozornil na zasadnutí kremeľskej vlády šéf energetického koncernu Alexej Miller.

Gazprom je najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy a jedným z najväčších vo svete. Do konca aktuálneho roka plánuje vyviezť do zahraničia približne 145 mld. kubických metrov komodity, z toho väčšinu do Európy, informovala agentúra Reuters.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.