Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lng terminal
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ wirralwater (licencia Creative Commons)
26. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom a japonské konzorcium investujú do produkcie LNG

Ruský plynárenský monopol Gazprom a konzorcium japonských firiem investujú spoločne 7 mld. amerických dolárov do závodu na výrobu skvapalneného plynu (LNG) neďaleko tichomorského prístavu Vladivostok. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroj z prostredia Gazpromu. V prípade uvedenia závodu do prevádzky, s čím sa počíta v roku 2016, Gazprom zdvojnásobí svoju produkciu LNG na 20 mil. ton ročne.

Rusko sa snaží zvýšiť svoj podiel na japonskom energetickom trhu, ktorý trpí v dôsledku marcového zemetrasenia a krízy sprevádzajúcej poškodenú jadrovú elektráreň Fukušima. Japonsko minulý rok doviezlo 70 mil. ton LNG. Piatym najväčším dodávateľom LNG pre Japonsku bolo s objemom 6 mil. ton Rusko.  

Návratnosť investície do plánovanej továrne podľa zdroja citovaného agentúrou Reuters predstavuje 7 až 8 rokov. Továreň má dodávať Japonsku ročne 7 mil. ton LNG, zvyšná produkcia má smerovať do Južnej Kórey. Podnik na výrobu LNG s ročnou produkciou zhruba 10 mil. ton už Gazprom prevádzkuje na tichomorskom ostrove Sachalin.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.