Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gunther Oettinger
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Európska komisia
31. januára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

G. Oettinger: Členské štáty EÚ musia zvýšiť investície do OZE

Investície do obnoviteľných zdrojov energie sa musia zdvojnásobiť, zdôraznil dnes komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger. Návrh EK hovorí o navýšení prostriedkov z 36 na 70 miliárd eur ročne.  Inak bude náročné dodržať plán 20-% podielu OZE na celkovej tvorbe energií v roku 2020.

Oettinger vyzdvihol potrebu spolupráce s krajinami severnej Afriky. Veľký potenciál by mohli mať najmä projekty na výrobu solárnej energie, ktoré by sa v dlhodobom horizonte mohli stať prospešné rovnako pre región Afriky ako aj štáty v Európe.

Energetická politika by mala smerovať k diverzifikácii, zdôraznil komisár. Podľa Oettingera sa tým zabezpečí aj zníženie energetickej závislosti. Ako ďalej uviedol, únia i Európa ako celok by mali sledovať cestu efektivity. Teda snažiť sa o budovanie centier na alternatívne zdroje tam, kde sú na to podmienky a nie za každú cenu. „Solárne panely by mali byť tam, kde je slnečno, a veterné generátory tam, kde fúka vietor,“ doplnil komisár.

Podľa odhadu Európskej komisie k roku 2010 pochádza len 18 % produkcie elektrickej energie a 5,1 % transportu z obnoviteľných zdrojov. „Sme na dobrej ceste, ale naše tempo sa spomalilo, preto potrebujeme pridať,“ odôvodnil návrh na zvýšenie finančného vkladu do obnoviteľných zdrojov Oettinger.

Dnes prezentované plány komisie sú v súlade so snahami zo smernice o obnoviteľných zdrojoch energie. Do národných legislatív by sa mali premietnuť do 5. decembra 2010. Členským štátom EÚ ukladajú prísnejšie pravidlá, aby sa dosiahli stanovené ciele v roku 2020.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.