Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
polsko elektrarne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ iagoarchangel (licencia Creative Commons)
1. apríla 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Francúzi už nemajú záujem o poľskú Eneu

EdF už nemá záujem o privatizáciu poľskej štátnej firmy Enea. Poľská vláda chcela pôvodne vybrať nového investora do včera (31.3.) Hodnota predávaného podielu sa odhaduje na 5 mld. zlotých.

EdF sa k tejto informácii odmietla vyjadriť, rovnako ako poľské ministerstvo štátneho pokladu. Po zverejnení správy klesla cena akcií spoločnosti Enea na varšavskej burze o 3,4 %  na 21,2 % zlotého za kus.

Už v utorok minister štátneho pokladu Aleksander Grad povedal, že pokiaľ si to situácia vyžiada, môže rozhodnutie o predaji štátneho podielu v Enei odložiť. Privatizácia sa nepáči vicepremiérovi a ministrovi hospodárstva Waldemarovi Pawlakovi.

„Veľkosť územia, na ktorom pôsobí Enea, sa dá porovnať s veľkosťou Rakúska. Je to ako keby Rakúsko predalo svoju energetiku inému štátu, to sa dá len ťažko predstaviť,“ uviedol Pawlak v prehlásení pre poľskú agentúru PAP.

Poľská vláda chcela Eneu predať EdF pod podmienkou, že investuje do stavby nového bloku v uhoľnej elektrárni v Kozieniciach. S tým ale EdF nechcelea súhlasiť.

Niektoré poľské médiá nevylučujú, že vláda štátny podil v Enei predá až po jesenných parlamentných voľbách. S privatizáciou nesúhlasia odborári.

Poľsko už v roku 2008 predalo menšinový podiel v spoločnosti Enea švédskej firme Vattenfall. O predaj väčšinového podielu už sa Poliaci raz snažili, jednanie s nemeckou RWE však stroskotali na cene. Ministerstvo štátneho pokladu chcelo túto privatizáciu dokončiť už vlani. Pôvodne mal najväčšie šance získať Eneu najbohatší Poliak Jan Kulczyk, v decembri ale od exkluzívnych jednaní s ním ministerstvo odstúpilo a pozvalo k nemu EdF.

Enea vlani dosiahla čistrého zisku 621 miliónov zlotých. Má 16 % podiel na poľskom trhu s elektrinou, ktorú dodáva 2,3 miliónom zákazníkov.

Poľsko by tento rok chcelo z predaja štátneho majetku získať 15 mld. zlotých, z týchto peňazí chce čiastočne pokryť rozpočtový deficit, avšak najväčšie privatizačné projekty, okrem predaja spoločnosti Enea ide aj o predaj ďalšej veľkej elektrárenskej skupiny Energa, naberajú oproti pôvodným plánom oneskorenie. K splneniu privatizačných cieľov má vláde pomôcť predaj akciá najväčšej poľskej banky PKO BP.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.