Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrova elektraren
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ redjar (licencia Creative Commons)
6. októbra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Fínsko: Nová jadrová elektráreň už má svoje miesto

Stavba elektrárne by na polostrove Hanhikivi mala začať v roku 2015. Projekt by mal stáť 4 až 6 mld. eur. Hlavného dodávateľa vyberie konzorcium v roku 2012 alebo 2013. Pozvanie na predloženie ponúk dostala francúzska Areva a japonská Toshiba.

„Ponuky od výrobcov zariadení dostaneme v januári. Ihneď ako ich prehodnotíme a vyberieme dodávateľa, môžeme požiadať vládu o stavebné povolenie,“ povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Fennovoimy Tapio Saarenpaa. Podiel 34 % má v konzorciu nemecký koncern E. ON, ktorý bude musieť svoje jadrové elektrárne v Nemecku pre politické rozhodnutie v tomto desaťročí uzavrieť.

Fínsky parlament v júli minulého roku schválil výstavbu dvoch nových jadrových reaktorov. Okrem projektu Fennovoima dal zelenú aj návrhu na vybudovanie nového reaktoru elektrárenskou spoločnosťou Teollisuuden Voima (TVO).

Nové reaktory by mali začať dodávať prúd do siete pravdepodobne v roku 2020, kedy by malo mať Fínsko dokopy sedem jadrových reaktorov. Fínsko sa snaží znížiť závislosť na dodávkach energie z Ruska a podporiť konkurencieschopnosť svojho priemyslu, najmä na energiu náročného oceliarskeho sektora a drevárskeho priemyslu. Väčšina domácej politickej scény výstavbu jadrových elektrární aj po havárii vo Fukušimě podporuje a proti je len strana Zelených.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.