Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V1 Jaslovske Bohunice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / tukanuk (licencia Creative Commons)
4. decembra 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Fico potvrdil, že ČEZ chce vycúvať z firmy JESS

Česká energetická skupina ČEZ chce predať svoj 49-percentný podiel v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS). Prostredníctvom tejto spoločnosti sa mal český energetický gigant spolu so slovenskou štátnou firmou Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) zúčastniť na projekte výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Potvrdil to premiér Robert Fico. „Môžem povedať veľmi otvorene, že Česká republika chce vystúpiť z tejto dohody a v tejto dobe sa hľadá partner, ktorý nahradí ČEZ v spoločnosti JESS,“ povedal na utorňajšom HNclube Fico.

Nový partner v spoločnosti JESS by mal byť podľa predsedu vlády známy do troch mesiacov. Premiérovi Ficovi nebude prekážať žiadny partner, ktorý dodrží isté pravidlá týkajúce sa bezpečnosti a ekonomickej výhodnosti projektu výstavby novej bohunickej jadrovej elektrárne. „Naďalej platí, že Slovensko má obrovský záujem pokračovať a postaviť atómovú elektráreň, ešte jeden nový blok v Jaslovských Bohuniciach. My nemáme žiadne ideologické predsudky. Vôbec nebudeme hľadieť na to, či to bude niekto z USA, z Francúzska, Ruska alebo inej krajiny. Ideologické krajiny u mňa a u mojej vlády nikdy nemôžu ovplyvňovať naše rozhodnutia,“ konštatoval Fico.

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska v rámci projektu výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach v súčasnosti analyzuje vypracovanú štúdiu realizovateľnosti. Podľa zverejnenej časti štúdie reálne spustenie novej jadrovej elektrárne do skúšobnej prevádzky je po roku 2025. Nová jadrová elektráreň môže mať výkon až 2 400 megawattov (MW). V rámci štúdie realizovateľnosti bolo analyzovaných šesť projektov tlakovodných elektrární od dodávateľov Areva, Atmea, konzorcium MIR 1200, Korea Electric Power Corporation, Mitsubishi a Westinghouse. Štúdia realizovateľnosti taktiež ukázala, že najvýhodnejší model zabezpečenia hlavného kontraktu je dodávka na kľúč, zahŕňajúca všetky dodávky a služby spojené s výstavbou a uvedením do prevádzky.

Podľa pôvodných plánov mala byť nová jadrová elektráreň postavená na mieste v súčasnosti odstavených jadrových blokov elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach do roku 2020, pričom prípravná fáza mala trvať do roku 2014, kedy sa mala začať aj jej výstavba. Nová elektráreň by mala podľa pôvodných plánov stáť od 4 do 6 mld. eur.

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska vznikla koncom roka 2009. Je spoločným podnikom slovenskej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s., ktorá vlastní 51-percentný podiel a českej energetickej skupiny ČEZ vlastniacej 49 % akcií spoločnosti. Základné imanie spoločnosti bolo stanovené na 216,357 mil. eur. Manažérska kontrola podľa dohody oboch partnerov funguje na princípe rovnosti a konsenzu oboch partnerov. Za strategického partnera pri výstavbe novej jadrovej elektrárne si vybrala spoločnosť ČEZ ešte prvá vláda Roberta Fica na základe prieskumu trhu, ktorý vykonalo Ministerstvo hospodárstva SR pod vedením vtedajšieho ministra Ľubomíra Jahnátka.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.