Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
5. decembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Experti WANO označili Temelín za kvalitne prevádzkovanú elektráreň

Temelín v rámci misie WANO skúmalo dva týždne 17 odborníkov z ôsmich krajín. Zisťovali radiačnú ochranu elektrárne, zaistenie havarijného plánovania alebo akým spôsobom je pripravený personál. Experti sa mohli po elektrárni voľne pohybovať, pýtali sa zamestnancov a zúčastňovali sa tiež porád.

„Ide už o 25. medzinárodnú kontrolu jadrovej elektrárne Temelín. Nedalo sa čakať, že prídeme so zásadnými odporúčaniami. Našli sme tu kompetentný personál, ktorý sa vyzná vo svojej práci, sleduje a využíva svetové trendy v jadrovej energetike,“ uviedol expert zo slovenskej elektrárne Jaslovské Bohunice Ján Nano.

Tím expertov hľadal aj dobré skúsenosti, ktoré odporučí v rámci organizácie WANO ďalším elektrárňam. Nano ocenil systém zachovanie vedomostí. „Určite odporučíme systém kontroly a nezávislého overovania stavu bezpečnostného zariadenia,“ dodal.

Naposledy sa misia WANO v Temelíne konala v roku 2006, kedy medzinárodní odborníci kontrolovali realizáciu svojich odporúčaní z roku 2004. Ďalšia medzinárodná previerka čaká elektráreň na jeseň budúceho roka, kedy prídu zahraniční odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v rámci misie OSART.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.