Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
30. novembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Eustream ukončil projekt spätného chodu plynu za 1 mil. eur

Spoločnosť eustream, a.s. ukončila projekt spätného chodu plynu z Českej republiky za vyše milión eur. Slovenská prepravná sieť je tak schopná prepraviť zemný plyn zo západu na východ v štandardnom režime, čím sa diverzifikujú trasy dodávok plynu pre potreby Slovenska. „Teraz sme schopní v spätnom režime denne prepraviť viac plynu, ako je najvyššia spotreba Slovenska v zimných mesiacoch,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Eustream Danica Behárková.

Projekt bol súčasťou iniciatívy, ktorá začala vznikať v januári 2009 ako reakcia na plynovú krízu, keď Slovensko vzhľadom na spory medzi Ukrajinou a Ruskom zostalo bez dodávok zemného plynu z východu. „Zabezpečenie dodávok plynu zo západu na východ v prípade opakovania krízového scenára prispeje k zvýšeniu ekonomickej a sociálnej bezpečnosti štátu, podnikateľov a obyvateľov. V januári 2009 sme dokázali, že spätný tok je technicky možný. Teraz sme prišli so štandardnejším riešením spätného toku pre prevádzku všetkých častí systému, vrátane kompresorových staníc,“ dodal predseda predstavenstva spoločnosti Eustream Andreas Rau.

Spoločnosť Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete a prepravcom zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd metrov kubických za rok a celkovou dĺžkou 2.270 kilometrov. Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu ako jeho 100-percentná dcérska spoločnosť.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.