Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Shell eco marathon
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Shell Eco-marathon Europe prebiehal v holandskom Rotterdame. Foto: Lenka Preisingerová/energia.sk
19. júla 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Európsky Shell Eco marathon 2012

Shell Eco-marathon je jednou z najinovatívnejších a najnáročnejších študentských súťaží, ktorá sa koná každý rok v Európe, Amerike a Ázii. Úlohou tímov stredoškolských a vysokoškolských študentov z celého sveta je navrhnúť a postaviť energeticky efektívne vozidlá. Víťazom sa stáva tím, ktorý prejde najväčšiu vzdialenosť na 1 kWh alebo 1 liter paliva.

28. ročník maratónu v Európe sa konal od 17. do 19. mája 2012 v holandskom Rotterdame za účasti približne 3.000 študentov (200 tímov) z 24 krajín.

V kategórii UrbanConcept (vozidlá mestského typu) prekonal existujúci rekord tím Electricar Solution z Francúzska. Vozidlo ponáňali batérie s výkonom 262,6 km/kWh (zlepšenie o 29,6 km/kWh). Tím DTU Roadrunners z Technical University of Denmark zase vylepšil svoj vlastný rekord z minulého roka o 102,1 km/l, keď dosiahol výsledok 611,1 km/l.

V kategórii Prototypov zaznamenal holandský MAC Eco Team so svojím vozidlom poháňaným GTL palivom výsledok 416,3 km/l, čím výrazne prekonal doterajší rekord 138 km/l z roku 2011.

Vynikajúci výsledok zaznamenal aj niekoľkonásobný víťaz, tím Microjoule-La Joliverie (Francúzsko), ktorý dosiahol prvenstvo v kategórii Prototypov so spaľovacím motorom s výkonom 2 832,8 km/l.

Preteky boli tento rok prvýkrát prístupné aj verejnosti. Počet návštevníkov a študentov sa pohyboval 40.000. Popri pretekoch vozidiel bolo pre návštevníkov pripravených množstvo sprievodných akcií, ktorých cieľom bolo informovať Európanov o energetickej budúcnosti. Sprievodná výstava o energii nazvaná The Lab (Laboratórium) lákala nielen deti, ale aj dospelých.

Shell Eco-marathon je celosvetovou iniciatívou, podobné akcie sa organizujú v USA a Ázii: Shell Eco-marathon Americas sa konal od 29. marca do 1. apríla v Houstone a Shell Eco-marathon Asia prebiehal od 4. do 7. júla v Kuala Lumpur v Malajzii.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.