Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
25. mája 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Európska únia sa zhodla na záťažových testoch jadrových elektrární

Európskej únii sa podaril dosiahnuť kompromis v otázke testovania atómových elektrární členských krajín. V rámci nich sa má preveriť odolnosť 143 nukleárnych reaktorov na území Európskej únie (EÚ). Na uskutočnení takýchto testov sa únia dohodla v reakcii na krízu, ktorá sa rozpútala v Japonsku po ničivom zemetrasení a následnej vlne tsunami. Tie vážne poškodili jadrovú elektráreň Fukušima.

Skupina európskych regulačných úradov pre jadrovú bezpečnosť (ENSREG) a Európska komisia už boli blízko k dohode o štruktúre testov, ktorú mali formálne uzavrieť vo štvrtok 19. mája v Prahe. Komisia však na poslednú chvíľu navrhla niektoré zmeny a rokovania zlyhali.

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger totiž chcel, aby sa testovala odolnosť elektrární voči čo najväčšej škále možných katastrof, od prírodných po teroristické útoky. Niektoré krajiny, napríklad Francúzsko, však namietali, že zabezpečenie reaktorov proti teroristickým útokom by mali preverovať len národné bezpečnostné agentúry, a nie európski experti.

Ešte nedávno komisár tvrdil, že „pod odľahčené testy odolnosti sa nepodpíše“. Oettinger ale dnes v nemeckom rozhlase podľa agentúry Reuters vyhlásil, že hrozba terorizmu zostane aj naďalej mimo celoeurópske testy a nakladanie s ňou bude pod národnými regulátormi.

„Otázka ako sa brániť proti nebezpečenstvu terorizmu, nepatrí k úlohám pre nadnárodné úrady, ale je časťou vnútornej národnej bezpečnosti,“ prehlásil na stanici Deutschlandfunk. „Preto rešpektujem, že niektoré členské krajiny hovoria, že nechcú vykladať svoje karty. To by mohlo aj podnecovať k terorizmu,“ dodal.

Podľa diplomatických zdrojov z únie sa dohodu o testoch podarilo uzavrieť v utorok 24. mája večer. Poslednou krajinou, ktorá ju schválila, bolo Rakúsko. Detaily testov však zatiaľ nie sú známe.

TASR, ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.