Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
11. mája 2012 Ostatné od Energia.skSITA

Európska stratégia SmartGrids do roku 2035

Európska technologická platforma (ETP) Smart Grids predstavila v roku 2007 stratégiu pre rozvoj inteligentných sietí – Strategic Research Agenda 2035 (SRA 2035). Dokument sa stal jedným zo vstupov pre Európsku iniciatívu pre elektrické rozvodné siete (EEGI). ETP vydala v marci 2012 aktualizáciu k pôvodnej stratégii, ktorej potreba vychádza predovšetkým z niekoľkých zmenených podmienok:

  • všeobecné uznanie v rámci EÚ, že cieľ pre podiel OZE na výrobe elektrickej energie (34 % do roku 2020) nemožno dosiahnuť bez inžinierskej zmeny prenosových a distribučných sietí,
  • súčasné technológie už dovoľujú, aby sa inteligentné siete dali budovať nákladovo efektívne.

Dá sa predpokladať, že aktualizovaná stratégia SRA 2035 bude zásadným dokumentom aj pri formulovaní priorít nasledujúceho Rámcového programu (Horizont 2020), čo je hlavný nástroj Európskej komisie pre podporu vedy a výskumu. Už pôvodná verzia SRA ovplyvnila definovanie priorít v aktuálne prebiehajúcom 7. rámcovom programe (FP7). 

Dokument stanovuje nasledujúce priority v oblasti inteligentných sietí:

  • malé a stredne veľké systémy pre skladovanie elektrickej energie,
  • sledovanie spotreby v reálnom čase pomocou moderných technológií,
  • technológie pre nové riešenia, napr. smart gids v domácnostiach,
  • pokročilé prognózovanie spotreby elektriny a produkcie zo zdrojov s odchýlkou,
  • bezpečná výmena informácií.

Okrem technologickej oblasti sa v dokumente spomína dosiahnutie spoločnej dohody pre regulačný a finančný sektor. Jej význam spočíva v spôsobe vyhodnocovania nákladov a návratnosti investícií.

SmartGrids SRA 2035, materiál ETP, nájdete v priloženom pdf dokumente.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.