Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
18. septembra 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Európska komisia potvrdila plán na obmedzenie spotreby biopalív

„Je chybou domnievať sa, že presadzujeme biopalivá založená na potravinách. V návrhu na novú legislatívu robíme presný opak. Až do roku 2020 obmedzujeme podiel týchto biopalív na súčasnú úroveň, čo je päť percent,“ uviedli v spoločnom vyhlásení európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger a komisárka pre ochranu klímy Connie Hedegaardová.

„Oznámenie Komisie na obdobie po roku 2020 je, že jasnú prioritu predstavujú biopalivá vyrábané z nepotravinárskych surovín, ako sú odpadky či vedľajšie poľnohospodárske produkty. Tieto nové typy biopalív nesúperia s potravinami a nevyžadujú dodatočnú poľnohospodársku pôdu,“ píše sa vo vyhlásení.

O plánoch EÚ na obmedzenie používania biopalív založených na poľnohospodárskych plodinách už začiatkom minulého týždňa informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na návrh novej legislatívy. Podľa nej sú tieto palivá menej šetrné k životnému prostrediu, ako sa predpokladalo a ich podpora má negatívny vplyv na produkciu potravín. Predpokladá sa, že návrh, ktorý musia schváliť vlády členských krajín EÚ a únijní zákonodarcovia, bude zverejnený budúci mesiac.

Humanitárna organizácia Oxfam včera vyzvala vládnych predstaviteľov, aby návrh podporili a ignorovali varovanie výrobcov biopalív, podľa ktorých tento plán poškodí európsku ekonomiku a povedie k zániku pracovných miest. „Európske vlády a Európska komisia nesmie ustúpiť tlaku zo strany odvetvia výroby biopalív,“ uviedla organizácia. „Nesmieme pokračovať v spaľovaní potravín v benzínových nádržiach v čase, keď chudobné rodiny hladné,“ dodala.

Predseda správnej rady najväčšej svetovej potravinárskej spoločnosti Nestlé Peter Brabeck nedávno uviedol, že svet teraz stojí kvôli nadmernému využívaniu ornej pôdy na výrobu biopalív namiesto potravín pred ešte horšou potravinovou krízou, než aká ho postihla v roku 2008.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.