Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrove reaktory
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ TVA Web Team (licencia Creative Commons)
3. novembra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

Európska komisia navrhuje zjednotiť bezpečnostné štandardy pre jadrový odpad

Európska komisia dnes predstavila návrh smernice o zjednotení bezpečnostných pravidiel konečného ukladania vyhoretého paliva a rádioaktívneho odpadu. Dotýka sa tiež využitia jadrovej energie na výskumné účely. Skladiskami odpadu by sa podľa návrhu mali stať hlbinné geologické úložiská v hĺbke 100 až 700 metrov pod povrchom.

Smernica by po schválení vytvorila právne záväzný a vynútiteľný rámec. Stal by sa zárukou uplatňovania spoločných noriem Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA). Ten upravuje všetky fázy nakladania s vyhoretým palivom a rádioaktívnym odpadom až po jeho konečné uloženie.

Návrh Európskej komisie ukladá členským štátom niekoľko povinností

Členské štáty musia do štyroch rokov po prijatí smernice vypracovať komplexné národné programy. Tie musia obsahovať plány výstavby a spravovania úložísk s konkrétnym údajmi o čase, mieste a spôsobe. Ďalej sa musia definovať hlavné ciele a podrobne opísať všetky činnosti, ktoré sú potrebné na realizáciu riešení týkajúcich sa ukladania odpadu, odhadu nákladov a zvolené režimy financovania. Cieľom je zaručiť najvyšší bezpečnostný štandard.

Dva alebo viac členských štátov EU sa môžu vzájomne dohodnúť na používaní konečného úložiska na území jedného nich. Návrh smernice zakazuje vývoz jadrového odpadu do krajín mimo EÚ na konečné uloženie.

Európska únia nemá trvalé úložisko jadrového odpadu

Na území EÚ stále neexistujú konečné úložiská vyhoretého paliva. Pritom prvý reaktor jadrovej elektrárne v Calder Hall vo Veľkej Británii sa sprevádzkoval ešte v 50. rokoch 20. storočia.

Ročne sa v krajinách EÚ vyprodukuje 7.000 m3 vysokoaktívneho odpadu.

V súčasnosti sa jadrový odpad skladuje v dočasných úložiskách. Dlhodobú víziu má len niekoľko európskych krajín. Komisár EÚ pre energetiku to považuje za neakceptovateľné. „Niektoré členské krajiny sa týmto problémom vôbec nezaoberajú, naopak Švédsko, Fínsko či Francúzsko sa snažia postaviť akčný plán pre efektívnejšie nakladanie s takýmto nebezpečným odpadom,“ doplnil Günther Oettinger.

Medzinárodné organizácie a vedeckí experti sa zhodujú, že hlboké geologické ukladanie je najvhodnejším riešením otázky dlhodobého uskladnenia vysokoaktívneho jadrového odpadu.

Pozície

„Bezpečnosť sa týka všetkých občanov a všetkých krajín EÚ bez ohľadu na to, či sú zástancami, alebo odporcami jadrovej energie. Musíme poskytnúť istotu, že v záujme ochrany našich občanov, vôd a pôdy pred rádioaktívnou kontamináciou máme najvyšší bezpečnostný štandard na svete. Bezpečnosť sa nedá rozdeliť. Ak sa stane havária v jednej krajine, môže to mať ničivé účinky aj v iných krajinách.“

Günther Oettinger (komisár EÚ pre energetiku)

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.