Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
23. júna 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Európska komisia chce zvýšiť energetickú efektívnosť

Európska komisia navrhla nový súbor opatrení zameraných na zvýšenie energetickej efektívnosti. „Návrh tejto novej smernice zahŕňa opatrenia, ktoré majú zvýšiť úsilie členských štátov o efektívnejšie využívanie energie vo všetkých štádiách energetického reťazca, od výroby energie a jej distribúcie až po jej konečnú spotrebu,“ uviedol vedúci tlačového a politického oddelenia zastúpenie Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Na základe navrhnutých opatrení bude musieť každá členská krajina EÚ zaviesť režimy úspor energie. Napríklad od distribútorov energie alebo maloobchodných predajcov energie sa bude požadovať, aby prostredníctvom vykonávania opatrení zameraných na zvyšovanie energetickej efektívnosti znížili každoročne objem predaja energie konečným spotrebiteľom o 1,5 %. Verejný sektor v členských krajinách by mal na základe opatrení podporovať zavádzanie energeticky účinných výrobkov a služieb na trh prostredníctvom právnej povinnosti kupovať energeticky hospodárne budovy a energeticky účinné výrobky a služby. „Takisto budú musieť prehĺbiť svoje úsilie postupne znižovať spotrebu energie vo svojich priestoroch tým, že každoročne vykonajú požadované renovačné práce aspoň na 3 % svojej celkovej plochy,“ dodal.

Spotrebitelia by mali podľa opatrení mať možnosť lepšie regulovať svoju spotrebu energie vďaka ľahkému a bezplatnému prístupu k údajom o spotrebe energie. „Fakturácia by mala vychádzať zo skutočnej spotreby a mala by sa opierať o údaje z meraní,“ doplnil Králik. Malým a stredným podnikom chce komisia poskytnúť stimuly, aby sa podrobili energetickým auditom, zatiaľ čo pre veľké spoločnosti bude audit ich spotreby energie povinný s cieľom pomôcť im identifikovať potenciál znižovania spotreby energie.

„Náš návrh má za cieľ zefektívniť spôsob, akým využívame energiu v našom každodennom živote. Návrh má takisto výrazný potenciál, pokiaľ ide o vytváranie nových pracovných miest v celej Európskej únii,“ konštatoval európsky komisár zodpovedný za energetiku Günther Oettinger. Návrh opatrení Európskej komisie reaguje na najnovšie výzvy Európskej rady a Európskeho parlamentu, pokiaľ ide o potrebu konať v úsilí dosiahnuť cieľ znížiť do roku 2020 predpokladanú spotrebu energie EÚ o 20 %.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.