Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
13. júla 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Európe hrozia v budúcnosti častejšie výpadky elektriny

V horizonte 20 rokov sa riziko masívneho výpadku elektrického prúdu v Európe zvýši o polovicu. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnila spoločnosť PwC. Ako uvádza štúdia, spotreba energie sa do roku 2030 takmer zdvojnásobí, a tým pádom bude narastať aj záťaž, s ktorou sa budú musieť prenosové siete vyrovnať.

„Stopercentne vylúčiť riziko výpadku prúdu nie je možné ani v Českej Republike,“ uviedol Tomáš Bašta, partner PwC Česká republika zodpovedný za sektor energetiky. „Českú prenosovú sieť treba posilniť, aby spĺňala náročnejšie bezpečnostné parametre,“ dodal Bašta. Podľa jeho slov sú zdrojom záťaže hlavne rýchlo pribúdajúce veterné elektrárne po celej Európe. „Keďže sme súčasťou prepojenej európskej sústavy, riešenie by sa malo hľadať na európskej úrovni,“ zdôraznil Bašta.

Z energetických spoločností, ktoré sa na prieskume zúčastnili až 80 percent očakáva, že do roku 2030 bude obnoviteľná energia konkurencieschopná aj bez toho, aby bola podporovaná štátnymi dotáciami. Viac než 60 percent spoločností si myslí, že výrazný vplyv na zvýšenie spotreby energie bude mať aj rozmach predaja elektromobilov vo svete. V súčasnosti globálny palivový mix tvoria až z dvoch tretín fosílne palivá. Podľa spomínanej štúdie bude ich postavenie v budúcnosti postupne slabnúť.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.