Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zlte plynovody - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
21. októbra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Eurogas: Plyn v EÚ je na vzostupe, spotreba porastie

Sektor plynárenstva v EÚ dnes prechádza oživením. Vlani sa dopyt po plyne zvýšil prvý raz po štyroch rokoch a priebežné údaje z tohto roku naznačujú, že nešlo o náhodu. Podľa novej prognózy združenia Eurogas by sa spotreba v 28 členských krajinách v roku 2016 mohla zvýšiť na 447,1 mld. kubických metrov (m3), čo je medziročne o 6 % viac.

„Hoci priemyselná aktivita zostáva neistou, dopyt po plyne v oblasti výroby elektriny by mal mierne rásť,“ uvádza sa v tlačovom vyhlásení. Pri svojej predikcii vychádza združenie Eurogas z  prieskumu medzi subjektmi pôsobiacimi v plynárenstve, ktorí momentálne pokrývajú zhruba 85 % trhu EÚ.

Za rastom  spotreby je najmä elektroenergetika. Vo Francúzsku sa v prvých šiestich mesiacoch 2016 dopyt po plyne zdvojnásobil. Ceny komodity na burze zase umožnili reštart niekoľkých paroplynových elektrární v Nemecku. Zemný plyn je na vzostupe tiež v Holandsku a Francúzsku. V Česku stojí za vyššou spotrebu priemyselná aktivita.

Po európskych cestách jazdí každoročne viac áut na stlačený zemný plyn (CNG). V tomto roku by sa mal počet CNG vozidiel zvýšiť o 9 %.

Ďalší faktor je počasie. Teplota bola rôznorodá, ale bez zásadnejších fluktuácií. Eurogas zdôrazňuje, že aj malý posun v dopyte po vykurovaní má značný vplyv na dodávky energie. Mierne chladnejšie počasie sa preto môže odraziť v raste spotreby energie pre vykurovanie domácností, podnikov a verejných budov o zhruba 3 %.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.