Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
5. septembra 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EÚ začala vyšetrovať Gazprom zo zneužívania dominantnej pozície

„Komisia má obavy, že Gazprom môže zneužívať svoju dominantnú pozíciu na trhoch dodávok plynu,“ uviedol výkonný orgán Európskej únie podľa agentúry Reuters. Vyšetrovanie nemá stanovený konečný termín a môže trvať veľa mesiacov.

Podľa komisia na Gazprom padá podozrenie, že bráni spriechodneniu toku plynu medzi krajinami strednej a východnej Európy a snaží sa niektorým z nich prekaziť plány na rozšírenie zdrojov dodávok. Gazprom tiež zrejme účtuje niektorým krajinám neférovo vysoké ceny tým, že naďalej viaže ceny svojho plynu na svetové ceny ropy. Tie v posledných rokoch na rozdiel od trhových cien plynu prevažne rástli.

„Ak bude zistené takéto chovanie, môže to zakladať obmedzovanie hospodárskej súťaže a viesť k vyšším cenám a zhoršeniu bezpečnosti dodávok,“ uviedla komisia. „V konečnom dôsledku by takéto jednanie poškodzovalo spotrebiteľov v EÚ,“ dodala.

Vlani úradníci komisie uskutočnili razie v niekoľkých európskych pobočkách Gazpromu v rámci vyšetrovania praktík podniku v dodávkach, preprave a skladovania plynu. Jeden z činiteľov komisie vtedy informoval, že je to súčasť snahy EÚ o zmiernenie závislosti na ruskom plyne.

Gazprom uviedol, že k vyšetrovaniu nemá žiadne podrobnosti. „Nech vyšetrujú,“ povedal hovorca spoločnosti Sergej Kuprijanov.

Podiel na európskom trhu, ktorý je pre Gazprom kľúčový, sa vlani zvýšil na 27 % z 24 % v roku 2010. Pre niektoré krajiny ako Slovensko alebo Bulharsko je ruský gigant prakticky monopolným dodávateľom. Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete.

Vo vzťahoch medzi EÚ a Moskvou na poli energetickej politiky v posledných rokoch vzniklo značné napätie, čiastočne preto, že vlády európskych krajín sa pod dojmom opakovaného narušenia zimných dodávok z Ruska snažia zabezpečiť nové zdroje. Rusko vyjadrilo nespokojnosť nad reguláciou EÚ, ktorá chce liberalizovať európsky trh plynu tým, že zakáže dodávateľom plynu ovládať prepravnú infraštruktúru.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.