Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
13. septembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EÚ začala rokovať o kaspickom plynovode

Dohodou o transkapsickom plynovode sa položia základy pre vybudovanie podmorského potrubného systému spájajúceho Turkménsko s Azerbajdžanom a jeho napojenie na existujúcu sieť, ktorou sa zabezpečia dodávky zemného plynu zo strednej Ázie do Európskej únie. Cieľom EÚ je znížiť závislosť od plynu z Ruska, ktorý tvorí približne štvrtinu všetkého plynu.

Podľa denníka Financial Times Komisia s Turkménskom neformálne rokuje už dva roky v nádeji, že ho presvedčí, aby časť svojich plynových rezerv nasmeroval na Západ. Aby bol však transport možný, je potrebné vybudovať potrubie pod Kaspickým morom do Azerbajdžanu, ktorý Európe prisľúbil, že jej bude plyn posielať.

EÚ týmto krokom reaguje aj na udalosti, ktoré zažila počas českého predsedníctva začiatkom januára 2009. Vtedy sa niektoré členské štáty ocitli úplne bez dodávok ruského plynu. Dôvodom bol obchodno-politický spor medzi Ruskom a Ukrajinou, cez ktorú do Európy prúdi významná časť ruského plynu.

Cieľom južného koridoru je zásobovať Európu plynom priamo z kaspickej oblasti a Stredného východu. Ide o dosiahnutie väčšej bezpečnosti dodávok plynu európskym domácnostiam a podnikom. „Diverzifikácia zdrojov a ciest dodávok plynu znižuje závislosť na obmedzenom počte dodávateľov, čím klesá riziko výpadkov v dodávkach. EÚ vstúpila v uplynulých mesiacoch do pravidelného dialógu a Azerbajdžanom a Turkménskom, ktorí patria k možným kľúčovým dodávateľom zemného plynu pre plynovody Nabucco, ITGI (prepojenie Turecka, Grécka a Talianska) a TAP (transjadranský plynovod),“ konštatoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Zdroj: SITA, ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.