Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gunther Oettinger
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Európska komisia
7. októbra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

EÚ vyčlení na energetiku miliardu eur

Do roku 2020 potečie z EÚ do energetického sektora miliarda eur. Modernizáciou energetiky chce Brusel podporiť prevenciu pred energetickými krízami a zníženie tvorby emisií skleníkových plynov. Rastúce investičné potreby sa prejavia aj na cenách energií.

Plán volá po rozsiahlej rekonštrukcii nezateplených budov a nevyhovujúcich distribučných sietí. Návrh stratégie zdôrazňuje tiež potrebu pevnej zahraničnej politiky pri vyjednávaní o dodávkach energií a väčších právomociach pri presadzovaní novej infraštruktúry.

Proti návrhu stratégie vystúpili Zelení  Európskom parlamente. „Ak Oettinger odkazuje, že by sme sa mali vzdať ochrany občanov, aby ustúpili infraštruktúre tak zožne búrlivé protesty verejnosti,“ skonštatoval predseda skupiny Claude Turmes.

Dopyt po energiách v EÚ sa má podľa znenia návrhu zvýšiť. Stane sa tak pravdepodobne aj napriek dlhodobým cieľom Bruselu, ktoré hovoria o znižovaní spotreby. Najnovšia Oettingerova štúdia predpovedá, že do roku 2030 by sa výroba elektriny mohla zvýšiť o 23 %.

Vzrastú aj účty za elektrickú energiu. Ide o priamy dôsledok investícií do ekologických zdrojov. EÚ tvrdí, že ich majú zmierniť opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti. Podľa Zelených však k žiadnemu zlepšovaniu nedochádza a ani nový návrh neprináša v tomto smere nič podstatného.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.