Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
24. novembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

EÚ údajne vyčlení ďalšie peniaze na likvidáciu jadrových reaktorov vo východnej Európe

Denník svoje tvrdenia opiera o návrh dokumentu, ktorý sa mu podarilo získať, Európska únia navýšenie finančného stropu ale nekomentovala. „Rozhodnutie o tom, koľko peňazí sa vyčlení, ešte nepadlo. Nemôžem tak čiastku 550 miliónov eur komentovať,“ citoval Reuters hovorkyňu EÚ.

V prístupovej zmluve s EÚ sa zmienené krajiny zaviazali, že odstavia svoje jadrové elektrárne. Brusel na oplátku súhlasil, že časť výdavkov na likvidáciu reaktorov uhradí. „EÚ nikdy nesľúbila, že zaplatí celú likvidáciu,“ dodala hovorkyňa. 

Litva uzatvorila všetky reaktory vo svojej jedinej jadrovej elektrárni Ignalina. Bulharsko taktiež odstavilo jedinú nukleárnu elektráreň Kozloduj, od 80. rokov ale stavia ďalšiu v Belene. Sofia síce výstavbu zariadenia po páde komunizmu zastavila, ale neskôr ju opäť obnovila.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.