Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
uhlie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/[sic] (licencia Creative Commons)
24. novembra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

EÚ: Stratové uhoľné bane bude možné dotovať do roku 2018

Poslanci Európskeho parlamentu včera schválili návrh nariadenia, ktorý umožní zo štátneho rozpočtu dotovať stratovú ťažbu v uhoľných baniach aj po roku 2010, konkrétne do roku 2018. Odmietli však ambicióznejší návrh Európskej komisie, ktorý navrhoval predĺžiť dotácie po roku 2010 len do roku 2014.

Ak by sa návrh neprijal, po roku 2010 by neexistoval na úrovni EÚ legislatívny základ pre dotovanie stratových baní priamo z rozpočtov krajín, nakoľko platnosť existujúcich pravidiel vyprší na konci tohto roka.

Socialisti do návrhu tiež pretlačili mechanizmus, podľa ktorého budú môcť krajiny EÚ vyplácať prepustením baníkom sociálne kompenzácie až do roku 2026. S tým Európska komisia vo svojom návrhu nepočítala a navrhovala ukončiť vyplácanie takýchto špeciálnych dávok v roku 2014.

„Je nám veľmi ľúto, že pumpovanie peňazí do nekonkurencieschopného priemyselného sektora bude pokračovať, i napriek tomu, že nebol schopný za niekoľko posledných desaťročí prejsť nejakými reformami,“ vyhlásila pred novinármi holandská liberálna europoslankyňa Sophia in’t Veld. „Socialisti sa rozhodli, že budú naďalej pumpovať peniaze do bezodnej diery,“ doplnila.

Uhlie sa na výrobe elektrickej energie v EÚ podieľa zhruba 5 percentami, pričom význam tohto energonosiča postupne klesá. V súčasnosti priamo zo štátneho rozpočtu podporujú jeho ťažbu len Nemecko, Španielsko a Rumunsko, pričom podpora sa týka cca 100 tis. priamo alebo nepriamo spolupracujúcich ľudí.

Niektoré členské krajiny EÚ, ako napr. Poľsko, Česko alebo Veľká Británia, majú uhoľné bane, v ktorých ťažba nie je stratová a preto nepotrebuje dotácie od štátu.

Podporu uhoľných baní na Slovensku platí spotrebiteľ

Na Slovensku sa Hornonitrianske bane podporujú v rámci poplatku za distribučné služby, ktorý platia všetci koncoví odberatelia v rámci koncovej ceny elektriny. Ministerstvo hospodárstva a výstavby SR vydáva príslušné dekréty, ktoré zaväzujú účastníkov trhu na určitom geografickom území prednostne vyrábať, prenášať, distribuovať a predávať elektrinu vyrobenú z uhlia vyťaženého na Slovensku. Súčasťou výnosov sú i konkrétne objemy a limity pre takúto elektrinu.

Naposledy sa dekréty prijali v prvej polovici roka 2010 ešte počas vlády Roberta Fica a hovoria o období 2011 – 2020, s výhľadom do roku 2035. Spotrebitelia v rámci distribučného poplatku dotujú výrobu elektrinu z domáceho uhlia v prípade, ak podiel takto vyrobenej elektriny na Slovensku nepresiahne max. 15 percent.

Tzv. „všeobecný hospodársky záujem“ pri výrobe elektrickej energie z uhlia sa uplatňuje od roku 2005.

Energia, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.