Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
5. januára 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EÚ sa údajne dohodla na ropnom embargu proti Iránu

„Na embargu je v zásade všetko dohodnuté a už nie je predmetom diskusií,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný činiteľ EÚ. Zablokovanie obchodu s ropou môže byť pre Teherán ťažkým úderom, pretože krajiny EÚ sú po Číne najväčším dovozcom iránskej ropy a odoberajú takmer pätinu jeho exportu. Podľa niektorých diplomatov však ešte v EÚ panujú rozpory. Taliansky premiér Mario Monti dnes francúzskemu listu Le Figaro povedal, že Taliansko embargo podporí len v prípade, že sa zavedie postupne a budú z neho vyňaté dodávky, ktorými Teherán amortizuje dlh talianskej energetickej firmy ENI.

Teherán trvá na tom, že európske embargo mu väčšie ťažkosti nespôsobí. „Stratu týchto zákazníkov ľahko nahradíme,“ povedal agentúre Reuters hovorca iránskej spoločnosti National Iranian Oil Co. Podľa expertov by síce Teherán mohol predať viac ropy najmä do ázijských krajín, musel by im však ponúknuť výraznú zľavu. Čína už si pripravila vyjednávaciu pozíciu tým, že nákup iránskej ropy znížila na polovicu.

Export ropy tvorí asi 60 – 80 % príjmov do iránskeho rozpočtu, ktorý by európske embargo nepochybne zasiahlo. V súčasnosti zavedené sankcie Západu prudko zdvihli ceny potravín v Iráne a iránska mena rial oslabila za minulý mesiac voči americkému doláru o 40 % svojej hodnoty.

Diplomati z európskych krajín zatiaľ nemajú jasno o tom, kedy by mohli vyhlásiť ropné embargo. Francúzsko uviedlo, že predpokladaným termínom by mohla byť schôdzka ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli, ktorá sa má konať koncom januára.

Zámer EÚ podporili aj Spojené štáty. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová označila dosiahnutú zhodu štátov EÚ za „veľmi dobrú správu“ a ďalší nástroj, ktorým zosilní tlak na Teherán. „Podobné rozhodnutie by sme radi videli nielen u našich blízkych spojencov, ale u všetkých krajín sveta,“ uviedla. Hovorca amerického ministerstva financií povedal, že k obmedzeniu iránskych príjmov z predaja ropy môže dôjsť bez toho, aby sa destabilizoval globálny ropný trh. Plán na obmedzenie nákupu iránskej ropy musí byť podľa neho dobre načasovaný a rozfázovaný.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.