Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
veterny park 3
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / a4gpa (licencia Creative Commons)
14. októbra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

EÚ predpokladá strojnásobenie inštalovaného výkonu veterných elektrární do roku 2020

Podľa riaditeľa EWEA Justina Wilkesa by sa inštalovaný výkon veterných elektrární mohol do roku 2020 strojnásobiť. To platí nielen pre vnútrozemské, ale aj pre pobrežné veterné parky. Tento pokrok spôsobil predovšetkým silný regulačný rámec EÚ do roku 2020, no potrebujeme ho aj po roku 2020,“ vysvetlil Wilkes. Veterné elektrárne by tak významne prispeli aj k splneniu európskych záväzkov znížiť emisie skleníkových plynov. Jednotlivé krajiny a prijatá legislatíva tak robia Európu konkurencieschopnejšou a umožňujú  bezpečnú a obnoviteľnú produkciu elektriny v Európe.

V správe EWEA sa uvádza, že produkcia veternej energie by sa mala zvýšiť a v roku 2020 by mohla pokryť 15,7 % celkového dopytu po elektrine.

V správe EWEA sa uvádza, že výroba elektriny z veternej energie by sa mala zvýšiť tak, že bude poskytovať 5,5 percent celkového dopytu EÚ v roku 2010. Do roku 2020 by mala byť produkcia elektriny z vetra rovná celkovej spotrebe elektrickej energie všetkých domácností vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Španielsku a Veľkej Británii dokopy.

Asociácia ďalej predpokladá, že v roku 2030 by veterná energia mohla dosiahnuť 28 % celkového dopytu a pokryla by tak spotrebu vyše 200 miliónom domácností. EWEA zároveň poukazuje, že členské štáty budú mať v budúcnosti veľmi odlišné kapacity veterných elektrární, napr. iba 10 % v Belgicku a Rakúsku, 38 % v Dánsku a 11 – 19 % v Veľkej Británii, Francúzsku a Nemecku.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.