Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
biopolnohospodarstvo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Henk de Boer (licencia Creative Commons)
19. júla 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

EÚ podporuje biopalivá, ktoré usporia skleníkové plyny

V stanovisku EK sa uvádza, že biopalivá môžu predstavovať ekologickú náhradu fosílnych palív. Treba však zabrániť tomu, aby sa tropické pralesy, alebo rašeliniská bohaté na uhlík menili na plantáže palmy olejovej alebo cukrovej trstiny. EK uviedla, že treba zabezpečiť, aby biopalivá používané v EÚ v porovnaní s fosílnymi palivami vykazovali presvedčivé úspory skleníkových plynov. Udržateľnosť biopalív musia za týmto účelom kontrolovať členské štáty únie alebo sa kontrola môže realizovať prostredníctvom dobrovoľných schém, ktoré dnes schválila Komisia.

„Musíme zabezpečiť, aby celá výroba a dodávateľský reťazec biopalív boli udržateľné. Preto sme stanovili najprísnejšie normy udržateľnosti na svete. Schémy, ktoré sa dnes na úrovni EÚ uznali, sú vynikajúcim príkladom transparentného a spoľahlivého systému, ktorý zaručí dodržiavanie našich prísnych noriem,“ uviedol počas stretnutia s novinármi Günther Oettinger, komisár EÚ pre energetiku.

Biopalivá používané v EÚ, bez ohľadu na to, či sa vyrábajú na miestnej úrovni alebo sa dovážajú, musia spĺňať kritériá udržateľnosti, aby sa na ne udelila štátna podpora, alebo aby sa započítali k povinným vnútroštátnym cieľom v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov. Cieľom spomenutých kritérií je zabrániť premene oblastí s vysokou biologickou rozmanitosťou a veľkými zásobami uhlíka na oblasti produkcie surovín pre biopalivá. Navyše emisie skleníkových plynov za celý výrobný reťazec musia byť aspoň o 35 % nižšie, než emisie fosílnych palív, pričom tento prah sa bude postupom času zvyšovať.

EÚ si vytýčila cieľ do roku 2020 dosiahnuť minimálny podiel 10 % obnoviteľnej energie v doprave. Biopalivá ako faktor dosahovania tohto cieľa musia spĺňať celý súbor požiadaviek na udržateľnosť. Znamená to, že sa nesmú vyrábať zo surovín pochádzajúcich z oblastí, ktoré sú vzácne z hľadiska biologickej rozmanitosti, ako napríklad chránené oblasti, ani z oblastí, kde sú uložené veľké množstvá uhlíka, napríklad lesy alebo rašeliniská.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.