Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gunther Oettinger
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Európska komisia
16. marca 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

EÚ: Komplexná previerka atómových elektrární prebehne ešte v tomto roku

Komisár pre energetiku Günther Oettinger informoval o dohode vykonania záťažových testov atómových elektrární v krajinách EÚ. Tie sa na začiatku uskutočnia na dobrovoľnej báze. Skúšky by sa nemali týkať len seizmicity, ale aj ostatných prírodných vplyvov. Na testovanie svojich dvoch atómových elektrární je pripravené aj Slovensko.

Podľa Oettingera by sa prvé previerky jadrových zdrojov mohli absolvovať v druhej polovici tohto roka. Témou sa budú zaoberať ministri pre energetiku na svojom pravidelnom marcovom zasadnutí na budúci pondelok (21. 3.). Spolu je v Európskej únii 143 jadrových elektrární.

Nosnú úlohu pri zostavovaní obsahu testov a zhodnotení situácie v kontexte japonských udalostí by mala zohrať Asociácia západoeurópskych jadrových dozorov (WENRA), ktorá napriek názvu medzi svojimi členskými krajinami združuje všetky krajiny únie. Už na budúcotýždňovom zasadnutí vo Fínsku by sa asociácia mala zaoberať tým, akým spôsobom sa bude uberať únia a štáty v kontexte testov. Mal by sa navrhnúť program, ktorý sa bude aplikovať na každú jednu elektráreň, aby sme preverili, či tá-ktorá elektráreň dosahuje potrebnú úroveň bezpečnosti,“ charakterizovala situáciu predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková, ktorá zastupovala Slovensko na zasadnutí.

Ako ďalej uviedla, testy budú mať komplexný charakter. „Zobrať len samotnú seizmicitu a napozerať na ostatné okolité vplyvy asi nie je dostatočné. Ide napríklad o silný vietor, silný mráz, veľké horúčavy, prílivové dažde a podobne.“ Slovenské elektrárne dostávajú certifikát na ďalšie fungovanie vždy na 10 rokov, Jaslovské Bohunice ho dostali naposledy v roku 2008, kým Mochovce boli úspešne preverované tento rok.

Žiaková: Slovenské atómky zvládnu zemetrasenie s magnitúdom 5

V centrálnej Európe je opakovanie situácie z Japonska krajne nepravdepodobné. Znamená to, že na Slovensku sa nestavajú elektrárne tak, aby boli schopné vyrovnať sa so zemetrasením katastrofických rozmerov. Slovenské elektrárne sú podľa expertky schopné zvládnuť zemetrasenie na úrovni o niečo vyššej než magnitúda 5 na Richterovej stupnici. „Je to o niečo viac ako 5. Definuje sa to ako veľmi ťažké zemetrasenie s dosť vážnymi následkami,“ povedala predsedníčka úradu.Komisár Oettinger sa dnes takisto vyslovil za prehodnotenie budúcnosti zloženia energetického mixu v rámci EÚ, no podľa Žiakovej by táto cesta pre Slovensko nikam neviedla, keďže v podiele jadrovej energie mu patrí popredné miesto medzi krajinami v Európe.

„Vyrábame stále 54 % domácej spotreby elektrickej energie z jadrových zdrojov, čo je dosť veľké číslo a nahradiť ho nie je jednoduché. Väčší podiel majú Francúzi, obdobný Švajčiari a vysoký ešte Maďari, ktorí sa navyše ešte chystajú stavať ďalší blok,“ načrtla pozíciu SR v európskom rebríčku.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.