Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
7. februára 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

EÚ: Energetická prepojenosť krajín sa musí zlepšiť

Mimoriadny summit EÚ sa koncom minulého týždňa zaoberal prevažne energetickými témami. Zlepšiť sa má prepojenosť národných sietí elektriny a zemného plynu. Napriek tomu, že v niektorých prípadoch už čiastočne funguje, v budúcnosti sa plánuje spojenie všetkých systémov do jedného paneurópskeho. Spotrebiteľ by sa tak nemusel spoliehať na národné monopoly, ale získal by možnosť vybrať si svojho dodávateľa aj zo zahraničia na základe cenovej výhodnosti.

Prepájanie sietí v členských štátoch EÚ si vyžaduje obrovské finančné investície. Zodpovedať by mal za ne v prevažnej miere súkromný sekor s pomocou zdrojov EÚ aj členských štátov. Proti sú krajiny s vyspelou infraštruktúrou, najmä Veľká Británia a Švédsko. Aj preto sa v záveroch konštatuje, že „v prípade, ak niektoré projekty zastrešujúce energetickú bezpečnosť a solidaritu nebudú dostatočne priťahovať pozornosť privátneho sektora, môže sa použiť určité obmedzené verejné zdroje“.

Energetická účinnosť len okrajovo

Silná agenda Európskej komisie – energetická účinnosť sa napokon dostala do záverov len v miernej, fakultatívnej verzii. Od 1. januára 2012 „by mali“ verejné obstarávania na stavby obsahovať klauzulu, že tieto budovy budú zodpovedať stanoveným štandardom energetickej účinnosti.

Európa by sa mala postupne odkloniť od výroby energie cez fosílne palivá. Cieľom je väčšia sebestačnosť a zníženie závislosti na energetických zdrojoch z Ruska. Za týmto účelom bude Európska komisia posilňovať implementáciu smernice o obnoviteľných zdrojoch energie v členských štátoch. Dôraz sa má klásť aj na využitie nízkouhlíkových technológií udržateľného charakteru.

Lídri členských krajín sa dohodli aj na formulácii, že na to, aby sa redukovali emisie skleníkových plynov v plánovanej miere, bude musieť prebehnúť „revolúcia v energetických systémoch“. Ešte v októbri 2009 si stanovila EÚ cieľ znížiť do roku 2050 tieto emisie o 80-95 % oproti hodnote z roku 1990.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.