Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
10. októbra 2011 Ostatné od Energia.skTASR

EÚ dnes prijala nové prísne pravidlá pre veľkoobchod s energiami

EÚ dnes sprísnila pravidlá veľkoobchodného nákupu a predaja energie. Hlavným cieľom je zabrániť nedovolenému využívaniu dôverných informácií a iným formám zneužívania trhu, ktoré deformujú veľkoobchodné ceny zemného plynu a elektrickej energie, tvrdí Brusel.

Nový právny predpis nadobudne účinnosť do konca tohto roka. Vyplýva z neho, že veľkoobchodné transakcie s energiami bude môcť po prvýkrát kontrolovať EÚ.

„Dnešný deň je významným míľnikom vo vývoji vnútorného trhu. Novými pravidlami obchodovania sa prispeje k vytvoreniu spravodlivých cien energie,“ povedal dnes komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger. Podľa neho sa zlepšením transparentnosti a integrity trhu okrem iného posilní aj dôvera všetkých účastníkov trhu v dobré fungovanie vnútorného trhu. Komisár tvrdí, že sa tým posilní hospodárska súťaž a zaistí sa, že spotrebiteľom budú vždy k dispozícii najlepšie ponuky.

V súčasnosti sa na veľkoobchodnom nákupe a predaji elektrickej energie a zemného plynu v Európe zúčastňuje niekoľko stoviek spoločností, pričom každodenne sa vykonáva až 10 tis. transakcií.

V oblasti energetiky sú trhové ceny citlivé na dostupnosť výrobných a prenosových kapacít, keďže elektrickú energiu nie je možné skladovať v priemyselne využiteľnom meradle. Ceny sa preto dajú ľahko ovplyvňovať vytvorením nesprávnych dojmov o dostupnosti kapacít alebo znížením skutočnej výroby. Európske veľkoobchodné trhy s energiou okrem toho stále viac získavajú cezhraničný charakter a ceny sa stanovujú na základe vzájomného pôsobenia ponuky a dopytu prekračujúcich hranice štátov. Okrem toho sa transakcie často uzatvárajú mimo krajiny, ktorej sa obchody týkajú. Všetky tieto faktory vytvárajú možnosti zneužívania trhu, ktoré prekračujú hranice jednotlivých krajín, dôvodí potrebu nových pravidiel Brusel.

Regulačné orgány členských štátov EÚ doteraz nemali prístup ku všetkým údajom o cezhraničných transakciách, a tak bolo veľmi ťažké pochopiť dianie na týchto trhoch a účinne identifikovať zneužívanie. Nariadenie, ktoré sa dnes prijalo, sa zameriava na ukončenie tohto stavu. Bude sa uplatňovať na každý veľkoobchodný nákup a predaj elektrickej energie a plynu v EÚ, vrátane zmlúv vzťahujúcich sa na prepravu týchto tovarov k zákazníkom. V nariadení sa takisto stanovuje systém identifikovania zneužívania trhu a počíta sa v ňom so sankciami v prípade nedodržania pravidiel.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.