Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
8. decembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

EÚ chce regulovať veľkoobchod s energiami

Európska komisia chce zaviesť spoločné normy pre veľkoobchod s energiami v členských štátoch EÚ. Tie sú kľúčové pre stanovenie cien, ktoré platia koncoví zákazníci. „Naše energetické trhy sú vzájomne závislé. Zneužitie trhu v jednej členskej krajine často ovplyvňuje ceny v inej členskej krajine,“ zdôraznil komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger.

Prísľub väčšej transparentnosti. Nové pravidlá by mali zakázať využívanie vnútorných informácií pri predaji, či nákupe na veľkoobchodných energetických trhoch. Informácie, ktoré môžu mať vplyv na tvorbu cien, by sa mali zverejniť pred tým ako sa obchody uskutočnia.

Zákazy sa budú týkať aj transkacií, ktoré dávajú zavádzajúce signály o ponuke, dopyte, či cenách veľkoobchodných produktov z energetického trhu. Rovnako sa týkajú aj šírenia falošných informácií, ktoré môžu poskytovať zavádzajúce signály o určitých produktov.

Na trh má dohliadať energetická agentúra ACER. Z titulu tejto pozície bude mať právo včasného prístupu ku všetkým potrebným informáciám, koré zahŕňajú cenu alebo objemu obchodu. Prípadné sankcie sa budú následne vynucovať národnými regulátormi v rámci členských krajín EÚ. 

V Európskej únii sú stovky spoločností, ktoré obchodujú s energiami. Denne sa podľa odhadov Európskej komisie uskutoční zhruba 6 až 10 tisíc transakcií.

Nariadenie by mohlo vstúpiť do platnosti v roku 2012. 

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.