Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
14. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EÚ a Azerbajdžan podpísali dohodu o dodávkach plynu

Azerbajdžan sa zaviazal poskytnúť EÚ významný objem zemného plynu. Vyplýva to zo včerajšej (13.1.) dohody z Baku, ktorej signatármi sa stali predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a azerbajdžanský prezident Ilhamom Alijev. Dohoda je podľa Bruselu dôležitým krokom k zníženiu závislosti Európy od dovozu plynu z Ruska.

Azerbajdžan však zatiaľ ešte nerozhodol, či kľúčový európsky plynovodný projekt Nabucco bude dostávať plyn z rozsiahleho ložiska Shah Deníz II alebo či plyn z neho získajú menšie konkurenčné projekty ako ITGI alebo Trans Adriatic Pipeline (TAP). Baku by o tom malo rozhodnúť v budúcich mesiacoch.

V dohode sa Azerbajdžan zaväzuje, že Európskej únii bude dodávať dostatok zemného plynu na vytvorenie takzvaného Južného energetického koridoru. Ide o trasu, ktorá povedie z Kaspickej oblasti do Európy a vyhne sa tak územiu Ruska. Na infraštruktúre sa podľa vyhlásenia EÚ budú podieľať spoločne európske krajiny a Azerbajdžan.

Energetické spory Ruska s Ukrajinou a Bieloruskom v minulých rokoch viedli k narušeniu dodávok zemného plynu do strednej a západnej Európy. Brusel preto začal inetnzívnejšie uvažovať o náhradných riešeniach. „Toto je výrazný pokrok. Táto nová trasa zvýši energetickú bezpečnosť európskych spotrebiteľov aj firiem,“ dodal Barroso.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.