Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
electricity grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ james_jhs (licencia Creative Commons)
18. októbra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Estónske spoločnosti kupujú viac než tretinu elektriny na burze

Trh s elektrickou elektrinou v Estónsku prešiel dereguláciou v apríli 2010. Nákup komodity na burze zaznamenal odvtedy prudký nárast v radoch priemyselných hráčov. Kým v apríli sa na estónskej burze nakúpilo zhruba 133 GWh elektrickej energie, v septembri už išlo o 393 GWh, uvádza Baltic Course. 

Za posledný polrok bola priemerná cena elektrickej energie v regióne Estlink, kde patrí Estónsko, 38.21 eur/MWh. Najlacnejšie sa dala elektrina nakúpiť v máji za 34,81 eur/MWh. Naopak najdrahšiu cenovú úroveň zaznamenal trh s elektrinou v auguste, keď sa MWh elektrickej energie predávala za 56,62 eur.

Najväčším problémom estónskeho trhu s elektrinou ostáva nízka likvidita, informuje Baltic Course. Spôsobuje ju najmä fakt, že estónsky cenový región je relatívne izolovaný.

Spomedzi trojice pobaltských krajín je Estónsko jediným čistým vývozcom komodity. Krajina dnes vyrobí viac elektrickej energie než sama spotrebuje.

Estónsko je od 1. apríla 2010 členom najväčšieho trhu s elektrickou energiou na svete – Nord Pool. Jeho ďalšími členmi sú Nórsko, Švédsko a Fínsko. Segment domácností ostáva aj po deregulácii chránený štátnymi dotáciami. Subvencie zo strany štátu však už nezahŕňajú veľkých priemyselných spotrebiteľov, kde konečnú cenu určuje práve Nord Pool.

Jedným z krátkodobých a nepredpokladaných dôsledkov otvorenia trhu v Estónsku sa stalo 43-násobné zdraženie elektriny v polovici augusta.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.