Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Doláre - rolka / ruka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Americký dolár - ilustračné foto. Zdroj: Flickr.com / JMRosenfeld (licencia Creative Commons)
12. januára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Estónci si podkúria starými bankovkami

Estónsko využije svoju starú menu ako biomasu. Z bankoviek sa vyrobia papierové brikety a ich spaľovaním sa bude ohrievať voda v teplárni Iru, ktorá vyhrieva niektoré štvrte hlavného mesta Talinn. Informovala o tom estónska národná banka.

„Estónske koruny, ktoré sme pozbierali pri výmene za eurá sú najprv narezané na prúžky, potom sú stlačené do kociek a následne sa použijú k vyhrievaniu obydlí. Veľa ďalších zmysluplných možností ako využiť starú menu neexistuje,“ skonštatoval predstaviteľ estónskej národnej banky Rait Roosve.

Estónska republika sa od 1. januára 2011 stala v poradí 17. členskou krajinou eurozóny. Talinn je zároveň tretím štátom z bývalého sovietskeho bloku, ktorý k takejto zmene pristúpil, po Slovinsku (2007) a Slovenskej republike (2009).

Estónska koruna existovala od roku 1992 ako náhrada za sovietsky rubeľ. Až do piatku 14. januára ostáva v obehu súbežne s eurom. Estónci si ale svoje úspory za euro vymenili už v prvých dňoch jeho platnosti. Ako uviedla národná banka, už od 10. januára bolo v krajine v obehu 255 mil. eur. V estónskych korunách boli medzi ľuďmi prostriedky v prepočte asi za 250 mil. eur.

Kov z doterajších estónkych mincí sa použije čiastočne k razeniu euromincí, časť z neho sa predá do zahraničia. Zákazka na razenie nových estónskych euromincí sa uskutoční vo Fínsku.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.