Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Lietajuca veterna elektraren Ampyx
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lietajúca veterná elektráreň
12. apríla 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

E.ON investuje do lietajúcich veterných elektrární

Plávajúce fotovoltické či veterné elektrárne už nie sú nič nové – inovatívne spoločnosti na nich pracujú na vodných nádržiach aj moriach vo Veľkej Británii či Japonsku. Nemecká energetická spoločnosť E.ON ale teraz investuje milióny eur do novej technológie veterných elektrární. Jej základom sú lietajúce zariadenia, ktoré majú buď pevné krídla ako malé lietadlá alebo vyzerajú ako šarkany, resp. padáky, a k základniam sú upevnené lanom.

Lietajúce veterné parky by mali mať vyššiu energetickú účinnosť ako konvenčné offshore turbíny, pretože využívajú vietor vo výškach do 450 metrov. Využiť by sa mohli aj v hlbších vodách napríklad okolo Portugalska, Japonska či USA. Počíta sa však aj s ich rozmiestnením nad súšou (onshore).

E.ON sa o túto technológiu zaujíma už asi 5 rokov a vidí v nej veľký potenciál. Aktuálne spolupracuje s dvoma firmami.

V decembri minulého roka spolu s spoločnosťami Schlumberger a Shell Technology Ventures, ktoré sú známe z ropného biznisu, investovali spolu 5 miliónov libier do škótskej startupovej firmy Kite Power Systems. Na letisku na juhozápade Škótska už inovatívne zariadenie začali testovať. Najprv pracujú s  výkonom 500 kW, neskôr ho rozpracujú do onshore systému s výkonom 3 MW a potom rozmiestnia aj nad hlbšie moria.

Zdroj: Kite Power Systems Ltd 2015

Včera E.ON ohlásil spoluprácu s holandskou spoločnosťou Ampyx Power, ktorá sa tomuto konceptu venuje už od roku 2009. Grantom ju podporila aj Európska komisia, ďalšie peniaze získava z kolektívnych darov.

E.ON a Ampyx aktuálne pripravujú prvé testy systému s výkonom 2 MW. Tie by mali prebehnúť pri západnom pobreží Írska v okrese Mayo. Komerčná produkcia sa očakáva po roku 2020. 

Zdroj: Ampyx Power 2017

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.