Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické rozvody - FreeDigitalPhotos.net
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Sura Nualpradid /FreeDigitalPhotos.net
8. júla 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ENTSO-E Slovensku opäť prisúdil najdrahší prenos elektriny v EÚ

Podľa novej správy ENTSO-E sme vlani na Slovensku opäť platili najvyššiu jednotkovú cenu za prenos elektriny (po odrátaní tzv. ostatných regulovaných poplatkov), a to vo výške 16,61 €/MWh. V tesnom závese sa držal Cyprus. Naopak najlacnejší prenos malo podľa metodiky ENTSO-E Slovinsko, a to na úrovni 2,35 €/MWh. Európsky priemer vychádzal na 9,40 €/MWh.

Porovnanie jednotkovej ceny prenosu elektriny podľa napäťových úrovní, Zdroj: ENTSO-E

Medziročne malo v prípade Slovenska dôjsť k poklesu jednotkovej ceny o 0,64 €/MWh. Celkový priemer získaný z 35 sledovaných krajín sa naopak zvýšil o 2,54 %.

Modely a realita

ENTSO-E každoročne porovnáva jednotkovú cenu za prenos na pred-definovanom modelovom prípade vo všetkých krajinách. Nejde teda o prehľad skutočných individuálnych sadzieb za prenos.  

Do výpočtu asociácie vstupujú náklady súvisiace s aktivitami samotného prevádzkovateľa prenosovej sústavy, ale tiež infraštruktúrne náklady (OPEX a CAPEX), náklady na systémové služby a kompenzáciu strát v prenosovej sústave. Okrem toho sa sledujú aj náklady, ktoré nesúvisia s prenosom elektriny, ale v danej krajine ich fakturuje prevádzkovateľ prenosovej sústavy, napr. podpora OZE, energetickej efektívnosti a pod. (biele časti grafu vyššie).

Na vysoké prenosové sadzby nás upozorňuje aj Európska komisia. O konkrétnej výške tarify za prístup do prenosovej sústavy a prenos elektriny pre priamo pripojených užívateľov aj o výške tarify za straty rozhoduje ÚRSO. Zároveň umožňuje viaceré zľavy z taríf pre koncových odberateľov aj vybrané zdroje, ktoré sa pri komparácii stanovených „cenníkových“ nemusia zohľadňovať.

Poplatky za prenos elektriny sa tiež premietajú do koncovej ceny elektriny.  V prípade domácností a malých podnikov tvorí prenos elektriny vrátane strát v priemere asi 4 % jej koncovej ceny.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.