Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
30. novembra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ENTSO-E: Všetky sieťové predpisy treba schváliť do roka

„Ak chce Európska únia dosiahnuť svoje energetické a klimatické ciele do roku 2030, bude čeliť významným výzvam. Tie si budú vyžadovať vytvorenie vnútorného energetického trhu, ktorý umožní úplné začlenenie nízko-uhlíkových zdrojov energie tak, aby mali obyvatelia (EÚ) garantovanú bezpečnosť dodávok energií za primerané ceny,“ píše združenie ENTSO-E v memorande adresovanom novej Európskej komisii, ktorú vedie predseda Jean-Claude Juncker. Memorandum predstavilo združenie vo štvrtok 27. novembra 2014.

V dokumente združenie prevádzkovateľov elektrizačných prenosových sústav samo seba nazýva „nestranným aktérom uprostred elektroenergetického systému“. Z tejto pozície navrhuje päť krokov, ktoré by mali prispieť k vytváraniu stabilnej „energetickej únie“ (pozn.: energetická únia je novým portfóliom, ktoré získal slovenský nominanta a podpredseda Komisie Maroš Šefčovič):

  • zabezpečenie plynulého prijatia všetkých sieťových predpisov (network codes) najneskôr do konca roka 2015,
  • naštartovanie diskusie o ďalších krokoch smerujúcich k definovaniu dizajnu trhu s elektrinou tak, aby mali občania EÚ zabezpečený prístup k energiám za priaznivejšie ceny,
  • podpora budovania cezhraničných kapacít pre prenos elektriny,
  • financovanie a podpora výstavby európskej prenosovej sústavy,
  • výzva členským krajinám EÚ, aby v budúcom roku predstavili „Energy Governance Framework“, teda stratégiu riadenia energetického sektora s výhľadom do roku 2030.

ENTSO-E združuje 41 prevádzkovateľov elektrizačných prenosových sústav z 34 európskych krajín. Členom je i Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy SR.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.