Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
14. októbra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Energofórum 2010: Cenová regulácia v roku 2011

Garantovaná výkupná cena z OZE a KVET na 15 rokov

Výrobcovia z obnoviteľných zdrojov (OZE) alebo kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET), ktorí spustia svoje zariadenia v roku 2011, schváli sa im cena podľa výnosu č. 2 / 2010, za ktorú budú predávať elektrinu počas 15 rokov. Výrobcovia, ktorí už sú pripojení do siete alebo sa pripoja do konca roka 2010, budú počas 15 rokov (teda počas 14 rokov od roku 2011) predávať elektrinu za ceny, ktoré sú stanovené dnes.

Podpora systémom doplatkov k distribúcii

Podpora OZE a KVET sa realizuje doplatkom k tarife za prevádzkovanie celého systému, teda platia ho koncoví spotrebitelia. Od januára podľa stanovenej ceny elektriny pre rok 2011 z OZE a KVET.

Cenovej regulácii podlieha i výroba elektriny z uhlia, ktoré sa vyťaží v SR. Cenu určuje MHV SR, doplatok určuje ÚRSO a platí sa obdobne ako v prípade podpory OZE a KVET.

Dodávky elektriny pre domácnosti po starom

V roku 2011 nedochádza k žiadnym väčším zmenám v pravidlách dodávok elektriny pre domácnosti. ÚRSO bude i naďalej každému dodávateľovi energií schvaľovať maximálnu cenu.

Dodávatelia predkladajú cenové návrhy pre rok 2011 do 30. októbra 2010. Princíp schvaľovania maximálnej ceny elektriny platí i v prípade dodávok elektriny pre malé a stredné firmy.

Koľko zaplatí za systémové služby „samovýrobca“

Pravidlá trhu definujú i tzv. samovýrobcu elektriny. V prípade, že vyrába elektrinu pre vlastnú spotrebu, je povinný objemy elektriny hlásiť regionálnej distribučnej spoločnosti. V takom prípade mu distribútor vyúčtuje 30 percent z bežnej ceny za systémové služby. V prípade, že samovýrobca zásobuje svojou elektrinou aj iné tretie strany, má právo účtovať im systémové poplatky v 100-percentnej výške. Tieto pravidlá sa vzťahujú len na distribúciu, nie na výrobu elektrickej energie ako komodity.

Dodávka poslednej inštancie podľa štandardného cenníka

Ak sa dostane domácnosť do režimu dodávky poslednej inštancie, teda v prípade neschopnosti odobrať elektrinu od svojho riadneho dodávateľa, domácnosť za takéto dodávky zaplatí štandardnú cenníkovú cenu dodávateľa poslednej inštancie. Teda v závislosti od toho, ako ju regulátor ÚRSO schválil pre bežný predaj elektriny pre domácnosti.

Prezentácia Ladislava Gunčaru (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví) odznela 14. októbra 2010 na odbornej konferencii Energofórum 2010 vo Vyhniach.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.