Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
prestrihávanie pásky TT
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slávnostné prestrihávanie pásky pri príležitosti otvorenia učebne pre praktickú výučbu na SOŠE v Trnave
16. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Energetika budov sa dá študovať už aj na strednej

Expertom na energetiku sa možno stať už na strednej škole. Vznik unikátneho vzdelávacieho programu „Technik energetických zariadení budov“ vychádza priamo z praxe a od roku 2010 sa vyučuje na troch školách na Slovensku. Jednou z nich je Stredná odborná škola elektrotechnická (SOŠE) v Trnave. V piatok (13.5.) sa v jej priestoroch slávnostne uviedla do prevádzky nová učebňa. Pre praktickú výučbu žiakov je vybavená najmodernejším technickým vybavením v oblasti energetiky. Iniciátorom celého projektu je neinvestičný fond EkoFond v spolupráci s SPP.

Vzdelávací program získal akreditáciu v minulom roku, informovala správkyňa EkoFondu Eva Guliková. Od septembra 2010 sa okrem Trnavy vyučuje aj na strednej odbornej škole v Banskej Bystrici a v Prešove. „Pri vyhľadávaní škôl sme do určitej miery zohľadnili aj regionálne hľadisko. Cieľom bolo, aby sme mali pokryté celé územie Slovenska a školy si navzájom nebrali študentov, ale naopak potenciál výučby študentov bol čo najvyšší,“ skonštatovala Guliková.

Štvorročné štúdium sa podľa nej zameriava na najrozšírenejšie formy energie, ktoré sa využívajú ako v domácnostiach, tak v malých a stredných prevádzkach.

Nadštandardné technické vybavenie

Študenti majú k dispozícii špičkové technické zariadenia. Náklady na vybavenie učebne dosiahli do tejto chvíle viac ako 210.000 eur. „Žiaci, o ktorých už prejavili záujem firmy v našom regióne, tak majú k dispozícii najmodernejšie zariadenia,“ ocenil kvalitné vybavenie učebne aj  Jozef Krivošík, riaditeľ SOŠE v Trnave.

Technické vybavenie bližšie popísal technický špecialista SPP Marek Chrastina. „Do vybavenia učebne patria kondenzačné kotly, nízkoteplotný kotol, klasický kotol a kotle plynové. Následne je tam kotol elektrický a jeden splyňovací kotol na tuhé palivo. Tieto technológie sú zahustené do akumulačnej nádrže na teplo. Nádrž vie teplo odovzdávať ďalej do reálnej spotreby v rámci školy. Ďalším zariadením inštalovaným v rámci učebne je odovzdávacia jednotka tepla alebo chladu, ktorá je napojená na exteriérové plynové tepelné čerpadlo,“ vysvetlil.

V exteriérových priestoroch sa popri tepelnom čerpadle nachádza tiež fotovoltaický systém a solárne kolektory na ohrev vody. Veľkým prínosom je riadiaci systém, ktorý dokáže zhromaždiť technické informácie zo zariadení a je napojený na interaktívnu tabuľu v učebnej miestnosti. „Všetky údaje sú zberané do počítača a je možné ich trendovať, vyhodnocovať, vypracovávať grafy a potom následne vyhodnocovať trendy toho, ktoré zariadenia v akých podmienkach fungovali najefektívnejšie,“ doplnil Chrastina.

Uplatnenie absolventov

Budúci absolventi tohto študijného odboru sa podľa Gulikovej o pracovné ponuky nemusia obávať. Na trhu práce je podľa nej už teraz o nich záujem. „Absolventi budú schopní poskytovať služby v oblasti montáže, inštalácie, servisu, či už záručného alebo pozáručného všetkých energetických zariadení, ktoré sa využívajú v domácnostiach a v malých prevádzkach, vrátane energetického poradenstva,“ vysvetlila.

Ako uviedla Guliková, cieľom tejto iniciatívy nie je vychovať budúcich zamestnancov EkoFondu alebo SPP, ale špičkových poskytovateľov služieb v oblasti energetiky pre konečných zákazníkov. „V rámci výučby v posledných ročníkoch dostanú žiaci aj akési podnikateľské minimum. Predpokladáme, že vychováme budúcu generáciu živnostníkov, ktorí budú aktívne na trhu pôsobiť.“

Záujem o absolventov však už začali prejavovať aj slovenské univerzity. „Uvidíme koľko z nich skončí po absolvovaní štúdia v praxi a koľko bude pokračovať v štúdiu na vysokej škole,“ uzavrela Eva Guliková.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.