Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
10. apríla 2013 Ostatné od Energia.skSITA

Energetický trh SR 2012

Trh s energiami v SR je v súčasnosti charakterizovaný predovšetkým tlakom na pokles marží (ako trendom v dôsledku konkurencie, ale aj rôznymi formami zliav) a čoraz intenzívnejšou konkurenciou. I naďalej dominujú tradiční dodávatelia: na trhu s elektrickou energiou sú to ZSE Energia, Východoslovenská energetika (VSE) a Stredoslovenská energetika (SSE), na trhu so zemným plynom spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Tieto najväčšie spoločnosti dopĺňajú ďalší dodávatelia, medzi ktorými sú najväčšími predovšetkým Shell Slovakia, ČEZ Slovensko a SE Predaj. Symbolickými trhovými podielmi disponujú viaceré ďalšie firmy.

Trendom na energetickom trhu na strane dodávky je už i na Slovensku dodávka oboch komodít od jedného dodávateľa (elektriny i plynu). Spomedzi väčších dodávateľov v roku 2012 samostatne iba plyn dodávala spoločnosť Shell Slovakia, samostatne iba elektrinu SE Predaj.

Vo všeobecnosti však platí, že na trhu sa rozvíja zatiaľ len konkurencia cien, nie konkurencia služieb a ich kvality. Trh s energiami v SR je v tomto smere stále na úvodnom stupni svojho rozvoja, ktorý by sa dal označiť pojmom „jednoduchá“ konkurencia.

Graf: energy analytics

Pozitívnym krokom smerom k spoločnému európskemu trhu bolo pripojenie sa Maďarska k už v minulosti prepojenému trhu s elektrickou energiou medzi Českou a Slovenskou republikou (tzv. market coupling). Nasledovať v budúcnosti by malo prepojenie s Poľskom. K zvyšovaniu bezpečnosti dodávok by malo prispieť tiež plynovodné prepojenie s Maďarskom, ktorého spustenie sa plánuje k 1. januáru 2015. V roku 2013 očakávame i prvé konkrétne kroky smerujúce k výstavbe plynovodného prepojenia medzi Slovenskom a Poľskom.

Dôležitou informáciou na trhu so zemným plynom je tiež fungovanie a prevádzkovanie reverzného toku komodity z Českej republiky i v čase, kedy nie sú zastavené ani ohrozené dodávky cez spoločnú hranicu Slovenska a Ukrajiny. Trh so zemným plynom na Slovensku týmto dokazuje, že obchodovanie na ňom sa stáva viacsmerné a trh ako taký sa dynamizuje a krok za krokom plnohodnotne integruje s trhmi v okolitých krajinách.

Celá správa je voľne dostupná vo formáte PDF na stiahnutie.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.