Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť / Energetické triedy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
11. apríla 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Energetický certifikát má viac ako 9 tisíc budov

V informačnom systéme Inforeg, obsahujúcom databázu údajov o certifikovaných budovách, bolo ku koncu roka 2010 evidovaných 9 342 energetických certifikátov budov. Všetky energetické certifikáty budov sú elektronicky zasielané a evidované v systéme od začiatku minulého roka, vyplýva z vyhodnotenia plnenia opatrení Koncepcie energetickej hospodárnosti budov do roku 2010 s výhľadom do roku 2020. Ide o jednu z troch splnených úloh zo šiestich prioritných opatrení pre zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov, ďalšie tri úlohy sú splnené čiastočne.

Prípravu podporných nástrojov pre zlepšovanie energetickej hospodárnosti budov ovplyvnila finančná a hospodárska kríza. Najväčší potenciál úspor energií je v obnove bytového fondu, najmä pre nedostatočnú až zanedbanú údržbu v predchádzajúcich rokoch. „Potenciál úspor má aj nová výstavba, čo dokazujú výsledky z riešených úloh,“ uvádza sa v materiáli, ktorý na stredajšom zasadnutí vlády predkladá minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ (KDH).

V počte energetických certifikátov vedie západ Slovenska

Z 9 342 energeticky certifikovaných budov ku koncu vlaňajška ich bolo najviac v Trnavskom a Bratislavskom samosprávnom kraji, a to 1 999, respektíve 1 979 budov. V Žilinskom samosprávnom kraji dosiahol ich počet 1 183, v Prešovskom samosprávnom kraji 984, Nitrianskom samosprávnom kraji 957, Trenčianskom samosprávnom kraji 798, Banskobystrickom samosprávnom kraji 777 a Košickom samosprávnom kraji 665 budov.

Podľa európskej smernice o energetickej hospodárnosti budov z mája 2010 všetky nové budovy majú mať po roku 2020 takmer nulovú spotrebu energie a budovy verejných inštitúcií majú túto povinnosť spĺňať už po roku 2018. Slovensko bude musieť vypracovať národný plán zameraný na zvýšenie počtu budov s takmer nulovou spotrebou energie. Spomínanú smernicu musí SR v plnom rozsahu prevziať najneskôr do 9. júla 2012. Zavedenie nových požiadaviek ovplyvní platný zákon o energetickej hospodárnosti budov z roku 2005.

Zákon o energetickej hospodárnosti budov z roku 2005 zaviedol povinnosť pre vlastníka budovy vykonať energetickú certifikáciu pre určité kategórie budov vždy pri dokončení výstavby novej a po významnej obnove existujúcej budovy, ako aj pri predaji alebo prenájme budovy. Zákon o efektívnosti pri používaní energie z roku 2008 rozšíril povinnosti pre odborne spôsobilé osoby tak, že po vyhotovení musia posielať energetický certifikát ministerstvu. K povinnostiam pri energetickej certifikácii zároveň pribudla evidencia a vyhodnocovanie energetických certifikátov, čo umožnilo budovať centrálny evidenčný systém a databázu vydávaných certifikátov. Slovenská komora stavebných inžinierov je poverená vykonávať skúšky odbornej spôsobilosti a ku koncu minulého roka viedla v zozname 320 odborne spôsobilých osôb pre vykonávanie energetickej certifikácie budov. V prvom polroku 2008, keď sa s certifikáciou začínalo, počet odborne spôsobilých osôb dosahoval 197.

Splnená je aj úloha pre inštitucionálne a obsahové zabezpečenie riešenia úloh na zlepšenie energetickej hospodárnosti v rokoch 2009 až 2011, ako aj zameranie úloh v oblasti výskumu a vývoja na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. Čiastočne splnené je definovanie nízkoenergetických budov a energeticky pasívnych budov aj program postupných krokov uplatnenia inovatívnych opatrení v nových a obnovovaných bytových a nebytových budovách. Podobne ako spolupráca ministerstiev, samospráv, podnikateľov, vlastníkov budov, správcovských organizácií, užívateľov a neziskových organizácií pri hľadaní ďalších možností zlepšenia energetickej hospodárnosti budov.

V minulom roku bolo obnovených 8 261 bytov a priznaná dotácia na odstraňovanie systémových porúch bytových domov vo výške 7,52 mil. eur. V roku 2009 bolo obnovených 20 268 bytov a dotácia na uvedené účely predstavovala 19,61 mil. eur. Počet obnovených bytov v roku 2008 dosiahol 16 026 a dotácie na odstránenie porúch tvorili 14,54 mil. eur. Pred dvoma rokmi vláda vyčlenila na program zatepľovania 70,87 mil. eur a zateplených bolo 346 budov, čím klesla spotreba tepla na vykurovanie. V rámci programu na zlepšovanie tepelnotechnických vlastností budov v roku 2009 išlo 13,16 mil. eur na obnovu 127 budov a rok predtým bolo za 10,5 mil. eur obnovených 126 budov.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.