Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
kitchen
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Kuchyňa. Foto: Flickr.com/Dru Bloomfield (licencia Creative Commons)
4. februára 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Energetické štítky majú už aj plynové rúry a digestory – čo na nich nájdete?

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Bežní spotrebitelia zvažujúci kúpu nového spotrebiča.
Čo by ste mali vedieť

Energetické štítky sú povinné od 1.1.2015 pre:

  • plynové rúry
  • digestory

Štítky pre odsávače pár, elektrické a plynové rúry sú jednotné pre všetkých 28 členských štátov EÚ.

Technológie v oblasti spotrebičov pre domácnosti sa v posledných rokoch rýchlo vyvíjajú. V uplynulých rokoch sa označovanie energetickými štítkami zaviedlo u chladničiek, mrazničiek, práčok, sušičiek, umývačiek riadu, vinoték, klimatizačné zariadenia a od septembra 2014 ich majú aj vysávače.

Aj napriek tomu, že sa v minulosti považovali odsávače pár za spotrebiče, ktorých spotreba nemá výrazný vplyv na celkovú spotrebu domácnosti, už aj tieto spotrebiče sa po novom musia označovať energetickým štítkom. Z prípravných štúdií v oblasti ekodizajnu totiž vyplynulo, že elektrické i plynové rúry na pečenie a odsávače pár pre domácnosť majú veľký potenciál, pokiaľ ide o úspory energie.

Povinné zavedenie energetických štítkov sa tak rozšírilo od 1. januára 2015 práve na spomínané odsávače pár a plynové rúry.

Európska komisia prijala 31. januára 2014 Nariadenie č. 65/2014, ktorým sa dopĺňa smernica 2010/30/EÚ, ktorým sa zavádza označovanie domácich rúr a digestorov. Nariadenie nadobudlo platnosť 20. februára 2014 s následným uplatňovaním od 1. januára 2015.

Energia, ktorú využívajú rúry na pečenie, tvorí významnú časť celkového dopytu po energii v Európskej únii. Aj preto EK vidí priestor na zvyšovanie energetickej účinnosti a znižovanie spotreby energie týchto spotrebičov.

Ustanovenia týkajúce sa označovania elektrických rúr na pečenie energetickými štítkami boli stanovené v smernici Komisie 2002/40/ES z 8. mája 2002, ktorou sa vykonáva smernica Rady 92/75/EHS, pokiaľ ide o označovanie elektrických rúr pre domácnosť energetickými štítkami. Kombinovaný účinok ustanovení tohto nariadenia a nariadenia Komisie č. 66/2014 týkajúceho sa požiadaviek na ekodizajn rúr na pečenie, varných dosiek a odsávačov pár pre domácnosť by mal podľa očakávaní viesť k ročnej úspore primárnej energie 27 PJ v roku 2020 a až 60 PJ ročne do roku 2030.

Energetické štítky sú rovnaké pre všetky členské krajiny EÚ

Energetický štítok uľahčuje spotrebiteľovi rozhodovanie pri nákupe nového elektrického spotrebiča. Na štítku je vždy uvedená energetická trieda, ktorá vyjadruje, nakoľko je daný spotrebič úsporný a efektívny. Prostredníctvom tohto údaju dokáže spotrebiteľ porovnať energetickú náročnosť rovnako veľkých a rovnako vybavených spotrebičov.

Štítky pre odsávače pár, elektrické a plynové rúry sú jednotné pre všetkých 28 členských štátov EÚ. Farebné šípky rozlišujú výrobky s vysokou a nízkou energetickou účinnosťou, kde tmavozelená označuje vysokoúčinné výrobky a červená farba výrobky s nízkou energetickou účinnosťou.

Energetický štítok pre plynové rúry

Pri plynových rúrach platí, že každý vnútorný priestor musí mať k dispozícii vlastný štítok.

Označenie na energetickom štítku obsahuje piktogramy informujúce o:

  • Energetická trieda – 7 energetických tried: od A+++ po D
  • Zdroj energie rúry – v tomto prípade plyn
  • Využiteľný objem vnútorného priestoru v litroch
  • Spotreba energie v jednom cykle funkcií ohrevu (konvenčného, a ak je k dispozícii, aj konvekčného – s núteným prúdením vzduchu) vnútorného priestoru pri štandardnom zaťažení vyjadrená počtom MJ/cyklus a v kWh/cyklus

(Zdroj: www.newenergylabel.com)

Energetický štítok pre odsávače pár

Na energetickom štítku sa nachádza sedem energetických tried od A po G od januára 2015, pričom sa každé dva roky bude k triede A pridávať jedno znamienko „+“, až kým sa nedosiahne trieda A+++. Tieto ďalšie triedy by sa mali doplniť s cieľom urýchliť prienik spotrebičov s vysokou účinnosťou na trh. V roku 2020 tak budú na energetickom štítku kategórie energetickej účinnosti od A+++ po D.

Piktogramy vyzdvihujú vybrané parametre a charakteristiky:

  • Ročná spotreba energie vyjadrená v kWh
  • Trieda účinnosti dynamiky tekutín je založená na prietoku, statickom tlaku a elektrickom príkone v najlepšom bode účinnosti odsávača
  • Trieda účinnosti osvetlenia vychádzajúca zo vzťahu medzi priemerným osvetlením a nominálnym elektrickým príkonom osvetľovacieho systému. Jednotlivé odsávače sa líšia typom osvetlenia. Na trhu sú dostupné klasické volfrámové žiarovky, úsporné žiarivky, moderné halogénové či LED svietidlá.
  • Trieda účinnosti filtrácie tuku vychádzajúca z relatívneho množstva tuku zachyteného vo filtroch tuku odsávača pár. Ide o merač prietoku vzduchu, ktorý upozorňuje na znečistený filter. Ak je filter znečistený, prietok klesne.
  • Hlučnosť v dB na najvyššom stupni nastavenia pri normálnom spôsobe využitia. Tento parameter môže byť pre domácnosti dôležitým kritériom. Hlučnosť bežných digestorov sa pohybuje pod úrovňou 50 dB.

 

(Zdroj: www.newenergylabel.com)

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.