Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Karol Skočik - ZSE
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Karol Skočik Zdroj foto: ZSE
28. apríla 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Energetická efektívnosť budov vo verejnej správe

V uplynulých dňoch zaslalo Ministerstvo hospodárstva SR do medzirezortného pripomienkového konania Návrh akčného plánu energetickej efektívnosti na roky 2011-2013. Materiál má  prispieť k dosiahnutiu cieľov stratégie Európa 2020 v oblasti energetickej efektívnosti a životného prostredia. Navrhnuté opatrenia na toto obdobie  sú zamerané najmä na priemysel, budovy a verejný sektor. O tom ako dosiahnuť energetickú efektívnosť vo verejných budovách sme sa zhovárali s Karolom Skočikom (ZSE). 

Aké povinnosti v súčasnosti smerom k úsporám energií vyplývajú verejnému sektoru?

Smernice smerujú  k tomu, aby sa predovšetkým  zlepšovali tepelnotechnické vlastnosti objektov a znížili tepelné straty a to prostredníctvom modernizácie starších objektov  a ich tepelným  zaizolovaním. Pokiaľ ide o ohrev teplej vody, tam  sa uprednostňuje využívanie obnoviteľných zdrojov energie a teda používanie slnečných kolektorov. Bez ich požitia sa nedá ohrev zaradiť do energetickej triedy „B“. V ďalšom kroku sa ako zdroje energie okrem fosílnych palív odporúčajú využívať biomasa, štiepka, peletky, tepelné čerpadlá a iné obnoviteľné energie. Mestá by mali po  rozumnom  prieskume objektov  tie najhoršie vyradiť. V prípade, že budova má historickú hodnotu, ktoré chceme zachovať dá sa dom zbúrať a vystavať v tom istom štýle ako replika, ale už s podstatne lepšími tepelnotechnickými vlastnosťami a doplnená napr. v suteréne o garáže ktorých je v mestách nedostatok, doplnenie bezbariérových vstupov. Samozrejme najlepšie je ak môžeme objekt vystavať nanovo. Tu sa už uplatňujú všetky najmodernejšie poznatky techniky. Medzi ľuďmi prevláda názor, že úsporné domy sú veľmi drahé. Naopak zahraničné skúsenosti hovoria, že sú drahšie len o cca 8%  a nie sú drahšie z hľadiska materiálov ale hlavne z dôvodov nepretržitej kontroly pri výstavbe, lebo výstavba musí byť kvalitná a spĺňať plánované hodnoty spotreby v kWh/m2 a rok. 

Spolupracovali ste na konkrétnych projektoch v mestách. Viete odhadnúť aké úspory sa pri jednotlivých komplexných riešeniach môžu dosiahnuť?

V  meste Nitra som pracoval  na riešeniach  pre znižovanie úspor objektov v jeho majetku. Energetická štúdia analyzovala súčasný stav  95 zo 190 budov. Pre všetky sa analýza nedala uskutočniť.  Niektoré z nich nepoužívali na svoju  prevádzku energie, iným chýbali základné  údaje o spotrebe. Objekty za rok 2008 spotrebovali spolu 27 093 287 kWh energie (zemný plyn, tepelnú energiu, elektrickú energiu) v hodnote približne 2,4 milióna €. Potenciál úspor  vyšiel od 1,04 mil. po 1,8 mil. Eur, čo pri jednotlivých budovách znamenalo 20 – 60% zníženie nákladov.

Ako ste pri nastavovaní opatrení postupoval?

Budovy boli rozdelené do niekoľkých skupín: administratívne budovy, športové haly, budovy určené na veľkoobchodné a maloobchodné služby, bytové domy, budovy škôl a školských zariadení, budovy nemocníc a budovy hotelov a reštaurácií. Na takomto spektre sme robili  4 konkrétne projekty s presným  porovnaním  a ostatné objekty sa porovnávali kvalifikovaným  odhadom. Zistilo sa, že  najzaujímavejšie vychádzajú stavby,  ktoré sú celoročne využívané ako napríklad  ubytovacie zariadenia. Keďže ich prevádzka prebieha 365 dní v roku, vieme u nich najviac ušetriť a rýchlejšia je aj návratnosť investície. Najhoršia návratnosť bola u škôl, kde vyťaženie je len 10 mesiacov a navyše sa budovy obvykle využívajú okolo osem hodín denne. Konkrétne v Nitre je práve návratnosť pomerne zlá. Mesto má  škôl veľa, preto by bola v budúcnosti vhodná  ich optimalizácia a presun študentov do menej škôl. Voľná škola sa dá následne modernizovať a prerobiť sa na nízkoenergetický alebo pasívny štandard. Po prestavbe sa objekt môže využívať napríklad  pre seniorov ako ústav sociálnej starostlivosti.

Kde vidíte najväčší priestor na úsporu? Aké opatrenia sú nevyhnutné pre zníženie energetickej náročnosti mestských  budov?

Kroky vedúce  k úsporám  rozdelím do  kategórií. Prvé sú bez nákladové  opatrenia. Pozostávajú  z informovania obyvateľov bytových domov, škôl, úradov, športových a obchodných zariadení ako sa majú správať, aby nezvyšovali spotrebu energií. 

Ďalšiu skupinu tvoria nízko nákladové. Radíme sem napríklad  hydraulické vyregulovanie systémov ústredného kúrenia. Úspory sa tu môžu vyšplhať až do 30% nákladov za rok. Výmenou  starších kotlov na zemný plyn za kondenzačné kotly ušetríme od 8,5 do 18 % nákladov za rok. Významné šetrenie sa dá dosiahnuť aj  inštaláciou slnečných  kolektorov na ohrev teplej vody , čo predstavuje 50 až 70 % nákladov.

Poslednou kategóriou sú vysokonákladové opatrenia. Tie pozastávajú z  aktivít ako tepelné zaizolovanie obvodového plášťa, strechy a stropu prízemia, výmena okien a dverí, doplnenie súčasnej vzduchotechniky o novú rekuperáciu alebo vybudovanie fotovoltických elektrární na streche budov. Pričom elektrická energia sa dá použiť na vlastnú spotrebu alebo na predaj.

Zdroj: Západoslovenská energetika, a.s.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.