Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ A Guy With A Camera (licencia Creative Commons)
15. marca 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Enel vlani s nárastom tržieb o 14 %

Talianska skupina Enel, ktorá okrem iného vlastní 66-percentný podiel Slovenských elektrární, a.s. (SE), dosiahla v minulom roku tržby vo výške 73,4 mld. eur. V medziročnom porovnaní ide o nárast o 14 %. Skupina vlani zaznamenala čistý zisk 4,4 mld. eur, čo medziročne predstavuje pokles o viac ako 21 %. Enel evidoval vlani zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) v objeme 17,5 mld. eur, čo je medziročne nárast o takmer 7 %. Vlaňajšie hospodárenie skupiny ovplyvnila najmä konsolidácia španielskej dcérskej firmy Endesa a kótovanie dcérskej spoločnosti Enel Green Power na burze.

„Minuloročné výsledky opäť predstihli očakávania trhu,“ okomentoval dosiahnuté výsledky na výročnej tlačovej konferencii šéf Enelu Fulvio Conti. Skupina Enel v minulom roku vyprodukovala celosvetovo 290,2 terawatthodín elektrickej energie, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o viac ako 8 %. V samotnom Taliansku pritom skupina vyrobila 208,6 terawatthodín elektrickej energie. Celkovo vyrobila talianska spoločnosť najviac elektriny prostredníctvom tepelných elektrární (54 %), nasledujú obnoviteľné zdroje (32 %) a jadrové elektrárne (14 %).

V tomto roku plánuje firma dosiahnuť konsolidovaný zisk v objeme 4,5 mld. eur. Do roku 2015 by sa mal zisk skupiny zvyšovať až na úroveň 5,8 mld. eur. Počas nasledujúcich štyroch rokoch sa chce skupina orientovať predovšetkým na trh v Taliansku a v Španielsku. V týchto krajinách chce talianska energetická spoločnosť rozvíjať okrem iného aj jadrový program. Celkovo vo svete plánuje Enel počas štyroch rokov investovať 31 mld. eur.

Enel je najväčšou talianskou energetickou skupinou a podľa inštalovanej kapacity druhou najväčšiu európskou elektrárenskou firmou, s ktorej akciami sa obchoduje na burze. Od apríla 2006 je Enel 66-percentným akcionárom Slovenských elektrární. Za svoj majoritný podiel zaplatil 839 mil. eur. Zvyšný 34-percentný podiel v Slovenských elektrárňach kontroluje Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR.

Zdroj: (c) SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.