Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
electricity grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ james_jhs (licencia Creative Commons)
8. marca 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Enel u nás preinvestuje 2,2 mld. eur

Na Slovensku plánuje skupina investovať až 55% finančných prostriedkov, tzn. 2,2 mld. eur, pričom v Rusku budú investície predstavovať len 30 % a v ostatných krajinách (Francúzsko, Belgicko, Rumunsko) zvyšných 15 %.

Väčšina investícií bude smerovať do dostavby jadrovej elektrárne v Mochovciach. Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce nepokračuje podľa plánu. Slovenské elektrárne, a.s. (SE), ktoré mochovecké bloky dostavujú, a v ktorých drží majoritný podiel talianska skupina Enel, uvedú jadrové bloky do prevádzky s ročným omeškaním. „Tretí blok jadrovej elektrárne uvedieme do komerčnej prevádzky v koncom roku 2013 a štvrtý v priebehu roku 2014,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ spoločnosti Enel Fulvio Conti. Niekoľkomesačné oneskorenie spôsobili nielen stavebné práce, ale aj realizácia stress testov, ktoré mimochodom podľa neho potvrdili výborné výsledky slovenských atómových elektrární. Pôvodne plánovali Slovenské elektrárne uviesť tretí mochovecký blok do prevádzky na konci tohto roka a štvrtý o osem mesiacov neskôr. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Nové bloky budú mať výkon 880 megawattov. Slovenské elektrárne oficiálne podpísali kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009.

Na výstavbu tretieho a štvrtého bloku mochoveckých blokov sa k 1. januáru 2008 vynaložilo 347 mil. eur. Suma odráža hodnotu iba tých zariadení a stavieb, ktoré je možné použiť pri dostavbe 3. a 4. bloku. Rozostavanosť stavebnej časti tretieho a štvrtého bloku je na úrovni približne 70 % a technologickej časti na 30 %.

Investície poputujú aj do rozvoja OZE

Investovať by sa malo aj do modernizácie klasických zdrojov, existujúcich atómových elektrární, rozvoja obnoviteľných zdrojov. Slovenské elektrárne plánujú aj expanziu do susedných krajín.

Enel je podľa šéfa spoločnosti  Fulvia Contiho na slovenskom trhu lídrom, čo dokazuje aj fakt, že spoločnosť dosiahla zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) vo výške viac ako 800 mil. eur. Slovensko je strategickou krajinou, čo vyplýva zo správy prezentujúcej hospodárske výsledky a strednodobé plány Enelu.

Enel mal na Slovenskui celkovú čistú produkciu 19,921 TWh z toho jadrové elektrárne vygenerovali 14,340 TWh, vodné elektrárne 3,2297 TWh, uhlie 2,259 TWh, zvyšok tvorila biomasa a solárne zdroje. Spotreba na Slovensku zostala na minuloročnej úrovni a spoločnosť zaznamenala len mierny nárast produkcie v medziročnom porovnaní.

Ako ďalej informuje Enel, skupina plánuje v rokoch 2012 až 2016 celkovo investovať 27 miliárd eur. Talianska skupina dosiahla v minulom roku zisk pred zdanením, odpismi a úrokmi 17,7 miliardy eur. Enel tak medziročne zvýšil svoj zisk o 1,4 %, a to zo 17,48 miliardy eur v roku 2010.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.