Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Lietadlo - emisie v doprave
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / gotfirth (licencia Creative Commons)
24. novembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Emisné povolenky môžu od januára 2012 zvýšiť ceny leteniek aj o 20%

Od januára 2012 bude letectvo patriť do Európskeho systému obchodovania s emisnými povolenkami (EU ETS), nakoľko cieľom Európskej únie je do roku 2020 znížiť emisie o 20 %. Hlavným nástrojom by sa malo stať emisné obchodovanie. Letecké emisie sa začlenia do tohto systému už o niekoľko týždňov, aj keď nepredstavujú veľké percento z celkových emisií. „Ich potenciál rastu je obrovský a emisie by preto mohli prudko stúpnuť, preto je potrebná ich regulácia,“ uviedol Tůma.

Systém EU ETS sa bude sa týkať všetkých prevádzkovateľov lietadiel pristávajúcich alebo vzlietajúcich z územia EÚ, vrátane Nórska, Islandu a Lichtenštajnska.

Prvým obchodovacím rokom bude rok 2012 a maximálne obchodované množstvo bude vo výške 97 %, pôjde teda o 214,1 mil. povoleniek. Z toho je na dražbu vyčlenených 15 % –  32,2 mil. a zvyšné sa rozdelia podľa benchmarku. V druhom obchodovacom období až do roku roku 2020 bude tento objem na úrovni 210,3 mil. povoleniek.

Keďže všetky aerolinky prelietavajúce cez vzdušný priestor EÚ budú povinne kupovať emisné povolenky, môže dôjsť k zvýšeniu cien leteniek v priemere o 10-20 %. Predbežné odhady hovoria o raste cien leteniek o 2–12 EUR. Percento zdražovania však bude závislé od spoločností a ako sa povolenky premietnu do ich nákladov.

(c) energia

Príspevok  odznel 24. novembra 2011 na konferencii „European Carbon Forum 2011“, ktorú organizuje spoločnosť Virtuse. Portál „energia“ bol mediálnym partnerom.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.